Menskoppen – här är ALLT du behöver veta

Kvinna i rosa tröja håller i en menskopp och ett tygfodral.
Menskoppen är det moderna och hälsosamma mensskyddet. - Foto: Oana Cristina/Unsplash
Dela på Pinterest
Hur funkar egentligen menskoppen? Vi har frågat barnmorskan Rebecca om mensskyddet med det största buzzet just nu.

Menskoppen har kommit att bli ett populärt mensskydd som utmanar tampongen och bindan. Den tillverkas i mjukt gummi eller silikon. Istället för att suga upp blodet, som en tampong gör, samlas det i koppen. När det är dags är det enkelt att tömma innehållet och återanvända den. Hur funkar den? Är det safe? Läcker den? Många frågor, men vi har alla svar!

1. Menskoppen känns inte

Man kan kanske tro att en tampong inte känns så mycket, men i jämförelse med menskoppen inser man att den gör det.

2. Den kan vara inne längre än en tampong

Hur ofta du behöver tömma den varierar men den bör tömmas minst var 12:e timme.

3. Dina slemhinnor kommer tacka dig

Tack vare menskoppens material torkar den inte ut slemhinnorna eller släpper ifrån sig några onaturliga gifter.

4. Du gör miljön en tjänst

Det går ungefär åt 12000 tamponger och bindor under en livstid – eller sju menskoppar.

5. Du behöver inte köpa mensskydd på fleeera år

Ta hand om din menskopp och den kan hålla upp till tio år, om inte längre. Du betalar runt 300 kronor för flera års skydd.

Sätta i menskopp – enkel steg för steg-guide

 1. Forma menskoppen till ett V med hjälp av tumme och pekfinger
 2. Sätt dig på toan och luta dig framåt (du kan också sätta dig på huk)
 3. För in den V-formade menskoppen. Oroa dig inte! Den behöver inte sitta lika långt in som en tampong. 
 4. Låt menskoppen veckla ut sig själv eller vrid den på plats med pek- och långfingret. Det kan också funka med en liten minikrystning.
 5. Känn efter en extra gång så att undersidan känns rundad – om den fortfarande är vikt kan du prova ta ut den och sätta i den igen. 

Med lite träning kommer du snart få in hur man gör!

Så här tar du ut menskoppen – steg för steg

 1. Ta tag i den lilla pinnen för att få ett grepp om koppen.
 2. Ta tag i menskoppens botten eller sidor, kläm ihop försiktigt och vicka ut den lugnt för att lätta på förseglingen som håller koppen på plats.
 3. På samma sätt som du kan hjälpa menskoppen att hamna till rätta med en liten krystning, kan du göra samma sak för att få ut den.
 4. Töm innehållet i toaletten.

Tips! Om du sitter på en toalett kan du tömma den direkt och du riskerar inte att något spills.

Då behöver du tömma och ta ut menskoppen

Hur ofta du behöver tömma den beror på vilken menskopp du har, hur mycket du blöder och hur känslig du är. En tumregel är att den bör tömmas minst var 12:e timme. Efter ett tag lär du känna din kropp och vet bäst själv hur ofta den behöver tömmas. 

Du behöver inte ta ut menskoppen om du ska gå på toaletten, oavsett vilket behov du ska uträtta. Den funkar även utmärkt att både träna och sova i. 

Menskoppens två gyllene skötselråd

När du har tömt den räcker det med att skölja av koppen med varmt vatten innan du sätter in den igen. När mensen är slut och det är dags att lägga undan menskoppen lägger du den på en mörk och luftig plats. För att den ska hållas ren och fräsch, och därmed få en lång livslängd, kan du koka den i några minuter.

– Menskoppen behöver kokas för att hållas steril. Antingen gör man det när mensen är slut så är den redo till nästa mens, eller så gör man det när mensen kommer. Det är vilket man känner sig mest bekväm med, säger Rebecca Nilsson, barnmorska, till Modette.

Så väljer du rätt menskopp: storlek och hårdhetsgrad

Marknaden för menskoppar blir större och större och det finns en hel del att välja bland. Det finns ingen menskopp som passar alla så du måste hitta rätt kopp för din kropp. Många märken har sina egna definitioner av storlekar: det som är storlek s hos ett märke kan vara storlek m hos ett annat. 

Om du har en för liten menskopp…

 • kan den läcka,
 • kan den glida ner, 
 • kan den vara svår att ta ut om den sitter högt uppe.

Om du har en för stor menskopp…

 • kan den inte vecklas ut helt, 
 • kan den kännas obekväm eller göra ont.

Kopparna skiljer sig åt både vad gäller storlek men också hårdhetsgrad. Om du har ett känsligt underliv kan en mjukare modell vara bra för dig och om träning har stärkt din bäckenbotten kan en hårdare variant vara bättre. Hur mycket du blöder påverkar också vilken menskopp som passar dig bäst och då utgår du efter de dagar som du blöder mest.

Menskoppar säljs på apotek, i hälsokostbutiker och på nätet och många erbjuder rådgivning i samband med köpet för du ska hitta rätt.

Menskopp: storleksguide

Då kan du välja en mindre modell (s):

 • om du är yngre än 20 år
 • om du inte har fött barn
 • om du blöder lite till normalt
 • om du har en kort slida
 • om du har en aktiv livsstil

Då kan du välja en mellan-modell (m):

 • om du är 20-40+ år och blöder lite
 • om du inte har fött barn
 • om du är yngre än 30 år, har fött barn och blöder lite
 • om du har en aktiv livsstil

Då kan du välja en större modell (l):

 • om du är ca 30 år och uppåt
 • om du har fött barn
 • om du blöder lite till rikligt

Kan menskoppen vara farlig på något sätt?

 – Nej, det är inte farligt att använda menskopp. Var noga med att skölja den ordentligt och koka den när mensen är slut så håller den sig ren och fräsch, säger Rebecca.

Kan alla använda menskopp?

– De allra flesta personer med livmoder och mens kan faktiskt använda menskopp. Även de som har endometrios eller vestibulit till exempel och har svårt att använda tampong, kan uppleva att menskopp funkar. De som har svår vaginism och inte kan få in något alls i slidan kanske inte kan använda menskopp, men om man vill försöka så tycker jag man kan göra det, säger Rebecca.

När ska man inte använda menskopp?

 – När du inte har mens. Om du har blödningar för att du nyligen satt in en spiral till exempel, då ska du undvika menskopp. Man ska inte heller ha menskopp direkt efter att man fött barn. Då är man extra infektionskänslig i livmodern och det är lätt att föra upp bakterier. Då ska man använda binda istället, svarar Rebecca.

Kan den som har spiral använda menskopp?

 – Ja, man kan ha menskopp även om man har spiral. Man får tänka lite extra på att släppa på vakuumet mellan kopp och livmodertapp så att menskoppen inte “sugs ut” när man tar ut den. Be dina barnmorska klippa spiraltrådarna lite extra korta så är risken minimal att du råkar dra ut spiralen, tipsar Rebecca.

Kan menskoppen åka för långt in?

 – En menskopp kan aldrig åka längre in i kroppen än slidan. Den är dessutom större än en tampong och känns lätt med fingrarna. Om du inte når din menskopp när du ska ta ut den, ta det lugnt. Slidan är ungefär 10 cm djup och du kommer få ut koppen, säger Rebecca Nilsson avslutningsvis.

Läs mer: 
Har du klumpar i din mens? Då borde du läsa det här

Så får du bort mensfläckar från kläder och lakan

Foto: Oana Cristina/Unsplash