RESOR
Resa ensam – tips för ett oförglömligt soloäventyr
Funderar du på att resa ensam? Här är en guide med tips och råd för att göra din soloresa säker, rolig och givande.
Menskoppen har kommit att bli ett populärt mensskydd som utmanar tampongen och bindan. Den tillverkas i mjukt gummi eller silikon. Istället för att suga upp blodet, som en tampong gör, samlas det i koppen. När det är dags är det enkelt att tömma innehållet och återanvända den. Hur funkar den? Är det safe? Läcker den? Många frågor, men vi har alla svar!
Man kan kanske tro att en tampong inte känns så mycket, men i jämförelse med menskoppen inser man att den gör det.
Hur ofta du behöver tömma den varierar men den bör tömmas minst var 12:e timme.
Tack vare menskoppens material torkar den inte ut slemhinnorna eller släpper ifrån sig några onaturliga gifter.
Det går ungefär åt 12000 tamponger och bindor under en livstid – eller sju menskoppar.
Ta hand om din menskopp och den kan hålla upp till tio år, om inte längre. Du betalar runt 300 kronor för flera års skydd.
Med lite träning kommer du snart få in hur man gör!
Tips! Om du sitter på en toalett kan du tömma den direkt och du riskerar inte att något spills.
Hur ofta du behöver tömma den beror på vilken menskopp du har, hur mycket du blöder och hur känslig du är. En tumregel är att den bör tömmas minst var 12:e timme. Efter ett tag lär du känna din kropp och vet bäst själv hur ofta den behöver tömmas.
Du behöver inte ta ut menskoppen om du ska gå på toaletten, oavsett vilket behov du ska uträtta. Den funkar även utmärkt att både träna och sova i.
När du har tömt den räcker det med att skölja av koppen med varmt vatten innan du sätter in den igen. När mensen är slut och det är dags att lägga undan menskoppen lägger du den på en mörk och luftig plats. För att den ska hållas ren och fräsch, och därmed få en lång livslängd, kan du koka den i några minuter.
– Menskoppen behöver kokas för att hållas steril. Antingen gör man det när mensen är slut så är den redo till nästa mens, eller så gör man det när mensen kommer. Det är vilket man känner sig mest bekväm med, säger Rebecca Nilsson, barnmorska, till Modette.
Marknaden för menskoppar blir större och större och det finns en hel del att välja bland. Det finns ingen menskopp som passar alla så du måste hitta rätt kopp för din kropp. Många märken har sina egna definitioner av storlekar: det som är storlek s hos ett märke kan vara storlek m hos ett annat.
Om du har en för liten menskopp…
Om du har en för stor menskopp…
Kopparna skiljer sig åt både vad gäller storlek men också hårdhetsgrad. Om du har ett känsligt underliv kan en mjukare modell vara bra för dig och om träning har stärkt din bäckenbotten kan en hårdare variant vara bättre. Hur mycket du blöder påverkar också vilken menskopp som passar dig bäst och då utgår du efter de dagar som du blöder mest.
Menskoppar säljs på apotek, i hälsokostbutiker och på nätet och många erbjuder rådgivning i samband med köpet för du ska hitta rätt.
Då kan du välja en mindre modell (s):
Då kan du välja en mellan-modell (m):
Då kan du välja en större modell (l):
– Nej, det är inte farligt att använda menskopp. Var noga med att skölja den ordentligt och koka den när mensen är slut så håller den sig ren och fräsch, säger Rebecca.
– De allra flesta personer med livmoder och mens kan faktiskt använda menskopp. Även de som har endometrios eller vestibulit till exempel och har svårt att använda tampong, kan uppleva att menskopp funkar. De som har svår vaginism och inte kan få in något alls i slidan kanske inte kan använda menskopp, men om man vill försöka så tycker jag man kan göra det, säger Rebecca.
– När du inte har mens. Om du har blödningar för att du nyligen satt in en spiral till exempel, då ska du undvika menskopp. Man ska inte heller ha menskopp direkt efter att man fött barn. Då är man extra infektionskänslig i livmodern och det är lätt att föra upp bakterier. Då ska man använda binda istället, svarar Rebecca.
– Ja, man kan ha menskopp även om man har spiral. Man får tänka lite extra på att släppa på vakuumet mellan kopp och livmodertapp så att menskoppen inte “sugs ut” när man tar ut den. Be dina barnmorska klippa spiraltrådarna lite extra korta så är risken minimal att du råkar dra ut spiralen, tipsar Rebecca.
– En menskopp kan aldrig åka längre in i kroppen än slidan. Den är dessutom större än en tampong och känns lätt med fingrarna. Om du inte når din menskopp när du ska ta ut den, ta det lugnt. Slidan är ungefär 10 cm djup och du kommer få ut koppen, säger Rebecca Nilsson avslutningsvis.
Läs mer:
Har du klumpar i din mens? Då borde du läsa det här
Så får du bort mensfläckar från kläder och lakan
Foto: Oana Cristina/Unsplash