"Att flytta till New York är det bästa jag gjort!"

- Foto: Viktoria Dahlberg
Dela på Pinterest
Viktoria Dahlberg hade inga tankar på att flytta till New York men när hon blev erbjuden jobb var det inga frågetecken. Och i dag säger hon att hon "having the time of my life".

När flyttade du till New York?

– Snart ett år sen, tiden går så snabbt!

Varför flyttade du dit?

– Jag blev erbjuden jobb som retuschör på Gloss studio och tackade såklart ja. Hade egentligen inga planer på att flytta från Sverige men när möjligheten fanns så tog jag den såklart. Helt klart det bästa jag gjort i hela mitt liv!

Hur gick det till?

– För att få arbeta i USA måste man ansöka om ett arbetsvisum, om man inte är amerikans medborgare såklart. Om man hamnar på en schysst arbetsplats så hjälper de till med hela visumprocessen, vissa företag sponsrar dig, andra inte. Jag hade även advokater som hjälpte mig, vilket jag verkligen rekommenderar! Det finns många olika typer av arbetsvisum beroende på vilket arbete du har, syftet med ditt arbete etc. Din advokat hjälper dig med vilket visum som passar dig bäst. Och det tar tid! För mig tog det ca 6 månade från början till slut.


Viktoria i hennes lägenhet i New York.

Är livet där som du trodde?

– Jag hade inte riktigt några förväntningar åt något håll om jag ska vara helt ärlig. En nära vän till mig som bor här sa "du har ingen aning om hur ditt liv kommer förändras när du flyttar hit". Jag fattade inte riktigt vad han menade, men nu vet jag. För mig så måste jag säga att det förändrades enormt och allt till det bättre. Eftersom jag nästan bara pratar engelska så har jag i och för sig blivit van vid det nu men i början så kändes det som om jag bodde i en film, haha. Livet här är fantastiskt och mer än vad jag någonsin kunde drömma om.

Det finns så mycket att göra här, man säger ju "staden som aldrig sover" och det stämmer! New York är så stort så varje dag blir som ett nytt litet mini äventyr. Alla underbara och inspirerande människor jag träffar som ger mig så mycket energi! Jag har ett jobb jag verkligen älskar och är så tacksam över min fantastiska lägenhet och mina underbara vänner! Saknar såklart min älskade familj och fina vänner hemma i Sverige, men det bästa är att det inte är allt för långt att komma hem och hälsa på då och då! Dock så jobbar jag väldigt mycket här, mycket mer än i Sverige, både långa dagar och helger ibland. Jag önskar såklart att jag hade mer fritid men New York gör mig lycklig och får mig att känna "I´m having the time of my life".

Vill du flytta tillbaka till Stockholm?

– Som jag känner nu, nej. Men om jag får barn någon gång så kommer jag nog vilja det för ett tag iaf. Vet inte om det blir Stockholm dock, kanske någon annan del av Sverige.

Hur är arbetsklimatet?

– Haha, ja Sverige har många fördelar där. Antar att det beror på vilket jobb man har såklart men generellt jobbar folk väldigt mycket här, inklusive mig själv. Inga lata människor i världens bästa stad!

Vad är det bästa med NY?

– Allt är så inspirerande här! Jag älskar att strosa runt i olika kvarter och upptäcka nya mysiga platser, det tar liksom aldrig slut. Och alla underbara människor man träffar här som kommer från alla olika delar av världen. Folk är generellt väldigt positiva, hjälpsamma och tacksamma här, något som såklart är väldigt inspirerande och gör en glad. Sommaren här är magisk, väldigt varm dock men så mycket roligt som händer. Rooftopfester, festivaler mm. Maten och shoppingen är alltid obeskrivlig. Om du får chansen att flytta hit, snälla ta den, det kommer va det bästa du gjort i hela ditt liv!


Vad bor du?

– På Bedford Ave i Williamsburg Brooklyn.

Vad är det bästa med Williamsburg?

– Jag jobbar på Manhattan, runt Flatiron där är det alltid fullt ös, så mycket människor etc. Williamsburg mycket lugnare. Det är så mysigt, lugnt och gullig om man jämför med Manhattan, Williamsburg är som en liten ministad som har allt man behöver. Mysiga Cafeér, underbara restauranger, bra shopping, mysiga secondhand butiker och är otroligt strosvänligt. Och så vacker utsikt över Manhattan från Williamsburg.

Tips för oss som åker dit?

– Jag rekommenderar att åka hit en lite länge period om möjligt två veckor. Det är så mycket att ta in när man väl kommer hit och så mycket att göra att man inte vill känna sig stressad. Försök hitta personer som bor här att hänga med, alla har sina smultronställen när det gäller caféer, restauranger, shopping, barer, nattklubbar etc. Jag skulle absolut rekommendera att hänga i Williamsburg, shoppa i Soho (skippa Broadway men ta alla parallell gator runt om). Promenera på Bleecker Street mot West Villiage. Äta Lunch på The Butchers Daughter och Two Hand Café. Strosa runt i Lower East Side, mina favorit gator är Rivington Street och Clinton Street. Och ta en kaffe på Spread House Cafe.


Utsikt från Viktorias balkong.

Vilket är ditt bästa tips till någon som också vill flytta till NY?

– Bara du har ett jobb här med ett arbetsvisum eller kommit in på en skola så är det bara att leva livet och njuta. Det är vad som krävs till en början för att få vistas här. Du kan besöka NYC för tre månader utan jobb och visum. Det är inte så billigt här så man måste spara en buffert innan man kommer hit!

Vad är den största skillnaden mellan NY och Sthlm?

– När jag får den frågan är mitt svar alltid, det finna inga likheter.

Följ Viktoria och hennes liv i New York på Instagram (Klicka här!)


Foton: Viktoria Dahlberg