Vad betyder fomo? Så vet du att du lider av det

Lider du av FOMO? - Foto: Lyubov Levitskaya/ Shutterstock.com
Dela på Pinterest
Vad är fomo och vad betyder det egentligen? Läs allt om begreppet "Fear of missing out" och se om påståendena stämmer in på dig!

Vad betyder fomo?

Första tecknet som visar på att du lider av fomo är att du har klickat dig in på just den här artikeln. Du klarade antagligen inte av att inte veta vad det betyder. Vill du alltid vara med på allt och har svårt att tacka nej till saker för att du kanske missar något? Då kan du ha fomo. 

Definition av fomo

Fomo, eller Fear of missing out som de kallas, är ett begrepp som har blivit allt vanligare på senaste tiden. Det betyder nämligen att du är rädd för att missa någonting. Kanske är det festen i helgen, resan med kompisarna eller föreläsningen i skolan som alla struntar i. Du har svårt att säga nej och stå fast vid ett beslut för det kan ju vara så att du missar något riktigt, riktigt stort. Känner du igen dig? Här är några tecknen på att du lider av just “FOMO”

Fomo "Fear of missing out" – test

Läs påståendena och se hur väl de stämmer in på dig!

1. Mobilberoendet går till en överdrift

Det går inte en timme utan att du kollar dina sociala medier. Du försöker övertala dig själv om att du kan strunta i mobilen, men redan efter en minut tar du fram den igen. Du ska ju baara kolla när bussen går... Och där var det kört.

Fomo Tinder 

Ja, Tinder kan vara ett sådant exempel på hur en app eller mobilberoende kan utvecklas till fomo. Tinder kan vara en ständig påminnelse om vad man missar som singel – vilket kan skapa en stress. Känner du att appen bara ger dig negativ energi och tar för mycket tid? Ta bort den och se om du känner dig mer fri.

Läs också: De bästa uteserveringarna i Stockholm – om du är singel

2. Beslutsångesten tar över ditt liv

Du lider ofta av beslutsångest och är konstant oroad, eller snarare nyfiken på, om inte gräset är lite grönare där på andra sidan? De vore ju synd att missa något som skulle kunna vara bättre än det du har just nu.

3. Du kan aldrig missa något 

40 graders feber? Nej, nej! Ska någon ha en fest eller ska dina vänner på en resa, då är du där. Tänk om du missar någonting som händer och de pratar om de i all framtid utan att du vet vad de pratar om. Det kan bara inte hända.

4. Du låtsas som att du vet mer än du vet

Eftersom att du vill veta allt hela tiden och har ett konstant behov av att vara uppdaterad så får du panik om någon använder ett ord som du inte vet vad det betyder. Därför nickar du bara när personen pratar för att sen rusha hem och googla upp vad det betyder.

Foto: Unsplash

Mer:

15 saker alla måste lära sig om dejting

9 sätt din telefon förstör ditt liv på