Därför läcker dina bröst vätska – trots att du inte är gravid

- Foto: eversummerphoto / shutterstock
Dela på Pinterest
Barnmorskan Therese svarar på vad orsaken kan vara till att dina bröst läcker vätska, vad du gör om brösten läcker och om det är farligt.

Att brösten läcker vätska är inte helt ovanligt för tjejer – även om de inte väntar barn. Vi har pratat med Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska på 1177 Vårdguiden och UMO.se, för att ta reda på vad det egentligen beror på. Är det farligt och vad man ska göra om ens bröst börjar läcka vätska?

Du bör uppsöka vård om brösten läcker vätska

– Du ska gå till en läkare på en vårdcentral om du inte just varit, eller är, gravid och får vätska från brösten. Där undersöks brösten och du får lämna blodprover som bland annat mäter dina hormonnivåer, säger Therese till Modette. 

Om vätskan kommer ur båda brösten och du inte har några knölar i bröstet eller onormala hormonnivåer så är det oftast ofarligt.

Viktigt att läkaren utesluter bröstcancer

– Men är det bara vätska från ena bröstet och blodblandat, är det extra viktigt att en läkare utesluter bröstcancer, säger Therese till Modette.

När dina bröst väl läcker så är det några saker som du bör ha i åtanke enligt Therese.

– Vätskan brukar försvinna av sig själv. Kläm inte på dina bröstvårtor om de vätskar. Du kan annars stimulera mjölkkörtlarna att fortsätta sin produktion av sekret, berättar Therese för Modette.