Så ofta ska du byta tampong – har du koll?

Kvinna som håller i en tampong
En tampong kan sitt i upp till max åtta timmar. - Foto: Foto av Sora Shimazaki från Pexels
Dela på Pinterest
Tampongen är en riktig räddare i nöden när mensen kommer. Men hur länge kan man egentligen ha i en tampong? Här får du svaren.

Det finns många olika typer av mensskydd under lingonveckan. Vissa föredrar bindor andra tamponger. Medan även menskopp har börjat bli allt mer vanligt. Hur ofta du behöver byta ditt skydd varierar beroende på hur mycket du blöder under din menstruation. 

Hur länge kan man ha en tampong i?

Det är rekommenderat att inte ha inne en tampong i mer än åtta timmar. Däremot går det bra att sova med tampong så länge du byter precis innan du går och lägger dig, samt precis när du vaknat.

Hur ofta ska jag byta tampong?

Har du en riklig menstruation kan du behöva byta tampong oftare. Ibland mellan varannan till var fjärde timme. Oftast känner man när tampongen börjar bli fylld och den blir därför lättare att dra ut. Märker du att det gör ont när du drar ut tampongen så kan det vara för att den inte är tillräckligt fylld. 

Vilken tampong ska jag välja?

Det finns fyra olika typer av tamponger. Ibland kan du även behöva variera mellan storlekarna eftersom man oftast blöder olika mycket under menstruationen. Det kan till exempel gör ont att ha en den större storleken av tampong sista dagen på mensen. Välj då en av de mindre tampongstorlekarna, eller kanske bara ha en binda. 

Kan jag bada med en tampong?

Ja det kan du. Vill du kunna åka till stranden med dina vänner och inte behöva ställa in på grund av mens så fungerar det utmärkt med tampong. Men kom alltid ihåg att byta tampongen efter du badat då det kan samlas bakterier i tampongen av ett orent vatten. Infektioner är något vi vill undvika! Om du ska bada flera gånger tätt inpå varandra behöver du inte byta emellan baden utan byta när du har badat helt klart. 

Läs även: 

Därför borde alla tjejer testa menskopp nu

Har du oregelbunden mens? Det här kan vara orsaken