De vill krossa myten om gravida – serverar "mammasushi" med rå lax

Äta rå lax under graviditeten är okej enligt Sushiyama. - Foto: Sushiyama
Dela på Pinterest
Många gravida kvinnor i Sverige avstår från att äta lax helt i onödan enligt en ny undersökning.

I sverige tycker vi oftast att vi ligger i stor framkant med forskning och utbildning. Trots det så visar en ny undersökning från Norges Sjömatråd/Kantar TNS att vi svenskar lider av stor okunskap när det kommer till graviditet.

Om vi säger rå lax så skulle sju av tio svenskar förknippa det med hälsorisker för gravida, sex av tio skulle dessutom tycka att gravida kvinnor ska skippa det helt, enligt den nya undersökningen. 

Detta trots att Livsmedelsverket i flera har gett grönt tecken för att äta rå lax, så länge den är färsk och odlad. Därför vill nu Norges Sjömatråd krossa myten om att det är farligt med odlad och färsk rå lax tillsammans med Sushi-restaurangen SushiYama som nu inför rå, norskodlad lax som standardingridiens i deras "Mammasushi".

SushiYama vill nu krossa lax-myten. Bild: SushiYama.

– I enlighet med Livsmedelsverkets riktlinjer rekommenderar jag gravida att äta fisk två till tre gånger i veckan, och gärna fet fisk som lax. Den innehåller flera nyttiga fetter, vitaminer och näringsämnen som både mamman och barnet behöver, säger Kajsa Asp, dietist i ett pressmeddelande.

Så, såvida du inte får några andra direktioner från din läkare så är det fritt fram för alla sushiälskande mammor att unna sig sushi med rå lax under graviditeten. Mums! 

Mer: 

Det här händer om du röker när du är gravid

Det här händer om du dricker alkohol när du är gravid
Gilla Modette på Facebook!

Bildkälla: Livsmedelsverket Kajsa Asp