Allt du vill veta om klamydia – men inte vågar fråga

Allt om klamydia
Allt om klamydia - Foto: Aedrian/Unsplash
Dela på Pinterest
Vad händer egentligen när du testar positivt för klamydia? Hur blir man av med det? och vad händer efteråt? Vi har pratat med Ulrika Sjöstrand, barnmorska och enhetschef på Mama Mia i Stockholm för att få svar på våra frågor.

Alla som har ett regelbundet sexliv med olika partners borde också ha en regelbunden kontroll för att testa sig för könsjukdommar. Några av sjukdommarna har nämligen svaga symptomer som är svåra att märka av, som till exempel klamydia.

Om du har legat med någon så borde du gå på drop in hos ungdomsmottagningen, boka en tid hos vårdcentralen, ringa en barnmorska eller beställa hem ett klamydiatest som du kan ta själv.

Ni hör ju själva, det finns inga ursäkter.

Klamydia behandlas med antibiotika

Men vad händer egentligen om ditt test visar sig vara positivt? Vi låter Ulrika Sjöstrand, barnmorska och enhetschef på barnmorskemottagningen Mama Mia i Stockholm, svara.

– Du kontaktas per telefon av ansvarig läkare eller barnmorska som förskriver antibiotika, i första hand Doxyferm som tas i nio dagar, säger Ulrika till Modette. 

Något som är viktigt att tänka på är att inte sola när du behandlar klamydia med Doxyferm på grund av risken för allergiska hudreaktioner. Det här gäller både utomhus och i solarier, under hela behandlingstiden och minst i fem dygn efter att behandlingen är klar.

Dessutom kan effekten av Doxyferm påverkas om du dricker alkohol under din behandling.

Klamydia måste smittspåras

Av barnmorskan får du sedan du information om vad klamydia är och vilka regler du måste följa för att inte sprida smittan vidare.

Bland annat att du måste berätta för dina sexpartners eller berätta vilka du haft sex med för en så kallad smittspårare, och att du inte får ha oskyddat sex förrän behandlingen är färdig. 

– Om du har klamydia måste du därför berätta för en smittspårare vem eller vilka som du har haft samlag/sexuell kontakt med, ibland så långt som ett år tillbaka, säger Ulrika till Modette.

Tillsist erbjuds du ett kontrollprov efter avslutad behandling.

Läs mer om vad som händer om du fått klamydia och behöver namnge dina ligg.

Artikelbild: Aedrian/Unsplash