När du testat positivt för klamydia så är det inte bara viktigt att behandla det, utan även se till att det inte sprids vidare genom att kontakta dina gamla ligg för att berätta att de har klamydia.
Skrämmande, eller hur? Nä, vi har pratat med Ulrika Sjöstrand, barnmorska och enhetschef barnmorskemottagningen Mama Mia i Stockholm för att reda ut hur det går till när du namnger dina ligg efter ett klamydiatest.
En smittspårare hjälper dig att spåra klamydian
Först och främst kommer du i kontakt med en person som jobbar med att spåra smittan.
– Du uppger för smittspåraren så mycket information som du vet om dina sexpartner. Till exempel namn, adress och telefonnummer, berättar Ulrika för Modette.
Och du måste även ange de som du haft sex med trots att ni använt kondom och ibland kan det röra sig om gamla ligg som du haft sex med för över ett år sedan.
– Om du har klamydia måste du därför berätta för en smittspårare vem eller vilka som du har haft samlag/sexuell kontakt med, ibland så långt som ett år tillbaka, säger Ulrika till Modette.
– Kondom är ett bra skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar men inte 100 procent, säger Ulrika.
Smittspåraren har tystnadsplikt
Om du inte kommer ihåg namnet på de som du legat med så får du uppge andra uppgifter.
– Man kan bara uppge det man vet, men kanske kan man komma ihåg något, till exempel smeknamn eller andra igenkänningstecken, säger Ulrika.
Allt du säger till smittspåraren är hemligt och sekretessbelagt. Och de personer som du berättar om kommer inte få reda på vem du är. De kommer bara få information om att de måste testa sig.
Klamydia lyder under smittskydslagen
Och om du misstänks ha klamydia, eller om du faktiskt har det så måste du följa förhållningsreglerna i smittskyddslagen.
Du måste bland annat komma på återbesök om läkaren säger det, berätta för personen som du ligger med att du har eller kanske har klamydia och att använda skydd om du har sex innan din behandling är klar och innan du tagit testet.
– Om en person inte kan eller vill medverka i smittspårning vidarebefordras ärendet till smittskyddsläkaren som tar över, säger Ulrika.
Läs mer här om allt du vill veta om klamydia – men inte vågar fråga.
Artikelbild: Ave Calvar/Unsplash