7 dåliga vanor som gör att dina pengar försvinner

Behöver du tips på hur du sparar pengar? - Foto: Shutterstock
Dela på Pinterest
Ställer du dig ofta frågan "var tog mina pengar vägen?". Ja, då kanske du helt enkelt har ett par dåliga vanor som faktiskt gör att dina pengar mer eller mindre försvinner, lite i onödan.

1. Du gör impulsköp

Visst, ibland kan det vara roligt och även bra att slå till när du hittar en bra deal. Men oftast är impulsköp ganska onödiga. Är det något dyrt så borde du också tänka tre varv extra. Behöver du det? Har du råd? Kommer du använda det? 

2. Du släcker inte lamporna

Blir din elräkning lite dyrare än väntat? Då är det nog för att du inte stänger av elen när du kan. Tänk på att el är pengar och för att vara snäll mot både dig och miljön borde du släcka lamporna, stänga av elektriska prylar och se till att använda så lite el du bara kan.

3. Du kör bil i onödan

Tar du bilen till affären som bara ligger några hundra meter bort? Eller åker du buss när du egentligen kan cykla? Det är kanske lite pengar för stunden, men blir dyrt i slutändan.

4. Du storhandlar inte

Går du och småhandlar lite varje dag? Kanske köper du dagens middag på affären mitt i city istället för att storhandla på större varuhus? Satsa på att skriva en lång inköpslista och köp allt på en billigare butik – det kommer löna sig! 

5. Du gör inte matlådor

Att äta lunch ute kan såklart vara både gott och trevligt. Men plånboken får minst sagt lida. En lunch ute kan faktiskt bli matlådor för en hel vecka. Så, satsa på att lära göra dig goda matlådor istället!

6. Du spenderar lite för mycket på utelivet

Är du typen som ofta beställer drinkar, shots och bjuder dina vänner? Tänk efter lite hur mycket pengar det faktiskt handlar om och försök att göra av med lite mindre nästa gång. Är det svårt? Lämna kortet hemma och ha bara kontanter med dig.

7. Du röker eller snusar

Det här säger sig självt, såklart. En onödig utgift som faktiskt får både din hälsa och ekonomi att försämras. Fimpa för gott och skippa snusen, du kommer tacka dig själv!


Hur många punkter på den här på listan gör du? Checka av och se hur klimatsmart just du är! Se mer i videon.

Mer:

Så ber du din chef om löneförhöjning – och får igenom det

Gilla Modette på Facebook!