Är mensen sen? Här är 6 tidiga symtom på att du är gravid

Så vet du att du är gravid
Symtom på att du är gravid - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Illamående, sen mens eller ömma bröst? Det finns några specifika symtom du ska leta efter om du tror du är gravid.

Att bli gravid kan både vara underbart men också läskigt, oväntat och inte alls planerat. Använder du något typ av preventivmedel så kan du till stor del känna dig säker att undvika en graviditet – men det finns också undantag, där en oönskad eller önskad graviditet kan uppstå.

Bildkälla: Unsplash

Är du en person med mens och aktivt sexliv har du garanterat någon gång tänkt "Var är min mens? Är jag gravid nu?" när mensen är några dagar sen. Och det är just sen mens som kanske är den vanligaste orsaken till att man upptäcker en graviditet.

Men det finns också andra symtom. Bland annat illamående och ömmande bröst. Enligt UMO.se är det svårare att märka en graviditet tidigt om du är ung och just börjat få mens, just för att man kanske inte har stenkoll på sin menscykel.

Bildkälla: Unsplash

Men, om du är osäker och letar efter flera symtom som kan betyda graviditet så är det några specifika du ska leta efter.

Tidiga symtom vid graviditet:

- Sen eller utebliven mens

- Du mår illa och kanske kräks, särskilt på morgonen

- Du får mindre matlust

- Du känner dig trött

- Du är känslig för vissa dofter

- Du blir lättare ledsen

Du kan köpa graviditetstest i de flesta matbutiker, apotek och på nätet. Men du kan också gå till närmsta vårdcentral eller ungdomsmottagning och ta ett test. 

Källa: Umo

Mer:

6 saker alla kvinnor måste veta om graviditetstest

Det här händer om du röker när du är gravid

Gilla Modette på Facebook!