Det här ska du göra om du bränner dig i solen

Har du bränt i solen borde du inte sola mer
Så gör du om du har bränt dig i solen - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Har du bränt dig efter en heldag i solen? Då finns det några saker du borde göra – och andra saker du borde undvika.

Just nu är det rekordvärme i Sverige och det har varit över 30 grader i mer eller mindre hela landet. Det är mitt under semestertider och flera av oss ligger på stranden för att orka med värmen.

Men, sol och bad är inte bara härligt. Det är lätt att bränna sig, även om man använder hög solskyddsfaktor.

Enligt Vårdguiden ska en vuxen person sola 15-20 minuter om dagen under sommaren, för att få vitamin D – men om du solar mer så kan du bränna dig.

Bildkälla: Unsplash

För att skydda sig mot solen så är det bra att använda solskyddsfaktor och anpassa dig efter din egen hudtyp. Du är exempelvis känsligare för sol om du har ljus eller rödlätt hud. Om du är utomlands eller i fjällen där solen är starkare är det också större risk att du bränner dig, något som kan vara bra att tänka på. 

Bildkälla: Unsplash

Men om skadan redan är skedd så finns det några knep du kan ta till. Vårdguiden skriver att du måste avstå från att sola i några dagar för att låta huden läka om du har bränt dig. Något som lindrar brännan är även kyla och kallt vatten, så undvik att duscha varmt. 

När du bränner dig så torkar du ut huden. Använd därför även hudlotion eller kylbalsam,  för att återfukta huden så mycket som möjligt. 

Om din hud börjar klia och göra ont så kan du använda salva med hydrokortison, och ta smärtstillande läkemedel. Men det vikigaste är alltså att vara borta från solen i några dagar, annars blir det bara värre.

Mer:

Här är solskydden som ratas av Läkemedelsverket – måste sluta säljas

Gilla Modette på Facebook!