Här är solskydden som ratas av Läkemedelsverket – måste sluta säljas

Här är solskyddsprodukterna som inte får säljas mer
Läkemedelsverket har granskat solskyddsfaktor - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Läkemedelsverket har granskat flera solskyddsprodukter på marknaden för att se så att allt ser bra ut – men nu tvingas flera göra om sin produkter, eller sluta sälja dem helt.

Läkemedelsverket har gjort en granskning av solskyddsprodukter som finns på den svenska marknaden för att se om den verkligen lever upp till måttet. De har granskat effektbevisning samt om produktens bruksanvisning stämmer – detta då SPF, alltså solskyddsfaktor, kan vara livsviktigt.

Tjejer ligger och solar på stranden
Bildkälla: Unsplash

I ett pressmeddelande från Läkemedelsverket skriver de att företag som tillverkar eller importerar produkter från EU ansvarar själva för att ta fram bevis på att solskyddsfaktorn fungerar. 

Enligt Läkemedelsverket ska du som användare bli informerad om hur mycket du ska smörja in dig, hur ofta och om du behöver göra det igen efter ett bad. Det ska finnas en bruksanvisning på svenska, helt enkelt.

Solskyddsfaktor SPF 50
Bildkälla: Unsplash

Ett annat krav är att produkten ska visa hur hög SPF den har, så att du som konsument ska kunna välja rätt. Men enligt granskningen så är det många produkter som inte uppfyller kravet.

– Kontrollen visade att 3 av 11 produkter hade bristfällig effektbevisning och att 7 av 11 produkter saknade bruksanvisning för säker användning vilket är allvarligt. Vi har krävt att dessa produkter ska korrigeras eller tas bort från marknaden, säger Charlotte Björkbäck, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Produkter som inte längre säljs på marknaden efter granskningen är "Kicks Facial Sun Screen", som inte uppfyllde uppmärkningsreglerna, samt "Sunsheer Broad Spectrum", "Cosrx Aloe Sooting Sun" och "Klairs Midday Blue Sun", som inte uppfyllde uppmärkningreglerna eller effektbevisningen.

Solskyddsfaktor som inte godkänts av Läkemedelsverket

Utöver det får "Löwengrips My Body Sunscreen Oil", "Genial Spf3 Sun Cream Allogenic" och "Suntribe Facial Sunscreen" korrigera sin uppmärkning.

Här hittar ni granskningen av Läkemedelsverket.

Mer:

Så hög SPF borde du ha i ansiktet – enligt hudvårdsspecialisten

Vill du bli brun snabbare när du solar? Då borde du ha koll på det här

Gilla Modette på Facebook!

stats