5 roliga festlekar till kräftskivan – för vuxna

Kräftskiva, skål, vänner, fest
De här roliga festlekarna är ett måste på kräftskivan. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Kräftskivor består av mat, fest, sång och roliga lekar. Här är de roligaste lekarna som ni måste köra för en lyckad kräftskiva i sommar!

1. Ha ett roligt finskt musikquiz

På Spotify finns det en lista med både orginallåtar och finska covers – och de är riktigt kluriga att gissa rätt på. Så istället för att ha ett vanligt gammalt tråkigt musikquiz så kan ni göra det så mycket roligare genom att lyssna på finska covers. Spellistan heter "Finskt musikquiz".

Bild: Kräftskiva med hattar och snapsvisor. Bild: Unsplash.

2. Gissa varandras hemligheter

Be alla gäster skriva en hemlighet, som ingen annan i sällskapet vet om en. Lämna lappen till värden innan kräftskivan. Dela sedan in er i lag och läs upp alla hemligheter. Därefter får alla lag försöka gissa vem som har gjort vad. Denna lek är perfekt att köra om man vill sitta till bords under kräftskivan!

Fest på bryggan efter kräftskivan. Bild: Unsplash

3. Temalek med en rolig twist

Sätt er runt bordet eller bilda en ring. Därefter så börjar en person med att säga ett tema, exempelvis bilmärken. Därefter får personen till vänster uppskatta hur många bilmärken den kan rabbla upp på mindre än 30 sekunder. Om denna person säger "en" så går turen över till nästa lekdeltagare och så får den känna efter om den kan fler än ett bilmärke, kan den det så höjer personen siffran till hur många de tror att den kan rabbla på 30 sekunder, eller bluffa och ljuga om att den kan fler. 

Sedan går det vidare till nästa person som höjer antalet eller säger "bluff". Man kan bara säga bluff till personen som sitter till ens högra sida och detta säger man om man tror att personen innan bluffat eller om man vet med sig att man inte kan höja eller ljuga om att man kan fler. Då är det upp till den senaste personen innan en att säga X bilmärken under 30 sekunder.

Klarar hen det så har personen som sagt "bluff" förlorat. Och om hen inte klarar det så har hen själv förlorat. Därefter får man fortsätta leken med ett nytt tema.

Bild: Dans på bryggan vid vattnet i kvällssolen. Bildkälla: Unsplash

4. Femkamp

Under en femkamp så kan man göra massvis av klassiska lekar så som kast med stövel, stafett med en gurka mellan knäna och en apelsin under hakan som man måste lämna över utan att använda händerna. Tips är också att köra norsk fylla, pricka hinken med ärtpåsen och slå ner vattenflaskorna genom att lägga en tennisboll i en nylonstrumpbyxa som man trär över huvudet och svingar på flaskorna. Se klippet här!

Bild: Festdukning inför en festlig middag. Bildkälla: Unsplash

5. Galenpanna

Alla skriver varsin lapp med en känd person eller karaktär som alla känner till. Därefter ger du din lapp till spelaren på din vänstra sida. Därefter fäster alla lappen i sin panna så alla kan se vilket namn som står, förutom personen som har lappen i pannan. Alla får säga en "ja och nej-fråga" tills de listat ut vilket namn som står skrivet på ens lapp. Den som listat ut namnet först vinner och den som listar ut det sist förlorar.

Behöver du tips på roliga snapsvisor till kräftskivan? Se i videon här.

Mer:

7 enkla och roliga snapsvisor till kräftskivan

Mat, tillbehör och efterrätter – allt som behövs på kräftskivan