IKEA tar tillbaka klassiker från 50- och 60-talet

IKEA firar 75 år genom att lansera en kollektion med klassiker från 50- och 60-talet. - Foto: Bildkälla: IKEA
Dela på Pinterest
IKEA fyller 75 år och det firar varuhuset genom att tillfälligt ta tillbaka klassiker från 50- och 60-talet.

75 år har gått sedan Ingvar Kamprad grundade möbelvaruhuset IKEA. För att hylla IKEA:s historia och kunder väljer varuhuset att återlansera några av deras mest populära varor från 50- och 60-talet. I denna kollektionen återskapar IKEA möbler där dess klassiska linjer möter mörkt trä. Men det är inte endast klassiker från 50- och 60-talet som kommer i en ny tappning, utan senare i höst och vinter kommer även möbler och detaljer från 70- och 80-talet, samt 90- och 00-talet.

Bildkälla: IKEA

På hemsidan skriver IKEA att kollektionerna är hyllningar till alla kunder som varit med och gjort halva jobbet. De menar på att det krävs minst två stycken för att kärlek ska uppstå och i IKEA:s fall syftar de på att varuhuset har tillverkat och packat medan kunderna har hämtat och skruvat ihop möblerna.

Bildkälla: IKEA

En av klassikerna som kommer tillbaka är fåtöljen Gagnet som lanserades 1958 i samband med att det första IKEA varuhuset öppnade i Älmhult.

En annan comeback är golvlampan Knäsjö, som även den lanserades 1958 men under namnet Trinett. När Knäsjö lanserades ansågs den vara väldigt modern, men 60 år senare är den inte lika modern som förut. Knäsjö har däremot uppgraderats genom att ha fått klimatsmarta LED-lampor samt lampskärmar i vitt, till skillnad från de olika färgerna som fanns på lampskärmarna under 50- och 60-talet. 

Bildkälla: IKEA

Kollektionen med möbler och detaljer från 50- och 60-talet kommer att lanseras den 9 augusti. Alla klassiker som kommer att göra comeback i augusti kan du se i videon ovan.

Läs mer:

Här är allt i IKEA:s nya höstkollektion med Per B Sundberg