7 saker du borde äta – för att få glansigt hår

Det finns somliga saker som du borde äta om du vill ha ett glansigt hår. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Det vi äter påverkar oss mer än vad vi tror. Precis som att kosten påverkar vårt humör och vår kropp, så har den även en effekt på håret. Om du vill ha ett glansigt svall finns det några saker du borde äta mer av.

1. Ostron

Den kanske är otippad men ostron är bra på det sättet att det innehåller mycket zink. Om du har brist på zink i kroppen kan ditt hår bli väldigt torrt och för att håret då ska få tillbaka sin naturliga glans krävs det att du äter ostron. Om du äter ostron får du även i dig mycket protein, vilket även den är väldigt viktigt för ett glansigt hår. Gillar du inte ostron? Nötter, räkor, ägg och sojabönor är också rika på zink.

Bild: Ostron innehåller mycket zink som är bra för håret. Bildkälla: Unsplash

2. Mandlar

Har du någon gång funderat på varför så många schampoo och balsam har mandelolja i sig? Det beror på att mandlar innehåller de vitaminer och näringsämnena som håret behöver för att må bra. Kom dock ihåg att mandlar inte är jättenyttiga, så ät med måtta. 

Bild: Mandlar innehåller de vitaminer och näringsämnena som håret behöver för att må bra. Bildkälla: Unsplash

3. Spenat

Det är kanske ingen nyhet att spenat innehåller mycket järn och zink som stärker håret. Det har även mycket kalium och kalcium som gör att ditt hår håller sig hälsosamt. 

4. Ägg

Att äta ägg dagligen har många fördelar. Eftersom innehåller mycket protein, zink och järn hjälper det håret att växa. Tycker du inte om ägg? Andra bra alternativ är kyckling och fisk. 

Bild: Ägg innehåller mycket järn, protein och zink som är bra för håret. Bildkälla: Unsplash

5. Sötpotatis

Älskar du sötpotatis? Grattis! I sötpotatis finns det massvis med antioxidanter som kroppen omvandlar till A-vitaminer. Dessa vitaminer gör att hårbotten inte blir för "oljig" och kroppens alla celler behöver A-vitamin. 

6. Lax

Visste du att kroppen inte kan producera omega-3 fettsyror själv? Omega-3 påverkar håret på så sätt att det stärker dina hårstrån och gör att hårbotten håller sig återfuktad. Men lax är inte endast rik på omega-3 utan även protein och D-vitamin. 

Bild: Lax är rik på omega-3 som stärker dina hårstrån och gör att hårbotten håller sig återfuktad. Bildkälla: Unsplash

7. Blåbär

Bortsett från att blåbär är det godaste som finns, så innehåller det även mycket antioxidanter och C-vitamin, som är viktigt för blodcirkulationen i hårbotten vilket gynnar hårsäckarna. 

Men kom ihåg att det är mer än endast kosten som påverkar hur ditt hår ser ut och mår. Andra faktorer är stress, alkohol, rökning och hormoner. 

Läs mer: 

Därför blir ditt hår fett och så undviker du det

Dessa produkter stylar ditt hår - efter din hårtyp