Nyval 2018? Det här avgör om det blir ett nytt val

Tjej med mössa med texten "Pussy Power"
Nyval 2018? Det är det här det hänger på. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Blir det ett nyval 2018? Eller hur funkar det? Kan det bli ett nytt val efter hösten 2018? Vår politikbloggare Elin svarar på frågan som alla undrar.

Efter att röstresultatet står klart så är det inte helt ovanligt att ett nyval kommer på tal. Men när sker egentligen ett nyval? Vi har frågat vår bloggare Elin Nilsson som driver bloggen "Valkollen 2018".

Till en början förklarar Elin att det är viktigt att reda ut skillnaden på omval och nyval.

– Ett så kallat omval kan genomföras om det finns misstankar om att fel har begåtts i rösträkningen eller att röstfusk har förekommit i och med det ordinarie valet. Om felen kan ha påverkat valutgången, som till exempel i Örebro 2010 när Socialdemokraterna vann valet lokalt med bara en enda röst.  Det är den så kallade valprövningsnämnden som ansvarar för att besluta om det ska hända, säger Elin till Modette.

Att det ska bli ett omval på riksnivå är dock oerhört osannolikt säger Elin. 

Men chansen (eller risken) till att det ska bli ett nyval är desto större. Det innebär att valet som ägt rum idag kommer göras om, precis på samma sätt som det gjorts idag.

Detta händer om följande saker inträffar.

– Om talmannen misslyckas med att utse en statsminister den 24 september. Den som är talman i riksdagen har fyra chanser att få igenom en kandidat att bli vald till Sveriges statsminster. Annars blir det nyval inom tre månader, säger Elin till Modette.

En annan orsak till ett nyval kan vara att regeringen misslyckas med att få igenom sin budget den 15:e november. Då kan statsministern själv utlysa ett nyval tidigast den 25:e december.

– Efter förra valet höll det på att hända att det blev nyval - men istället kom alla partier utom Sverigedemokraterna överens om att gå ihop mot dem i det som fick namnet Decemberöverenskommelsen. Den blev oerhört kritiserad och revs senare upp. Därför är inte det minsta troligt att det blir en liknande överenskommelse över blocken denna gång. Och därmed är det större chans eller risk, beroende på hur man ser det att vi får ett nyval i vinter, säger Elin till Modette.

Så om det blir ett nyval 2018 eller inte kommer inte avgöras idag, utan det återstår att se. Läs mer om valet på Elins blogg HÄR!

Mer:

Det här blir valresultatet 2018 – enligt SVT:s vallokalsundersökning

Linnea Claessons svar till Jimmie Åkesson: "Göm en flykting"