Mäktigast på Youtube i Sverige – enligt maktbarometern

Jocke & Jonna med en hund
Paret är årets mäktigaste på sociala medier. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Dela på Pinterest
Jocke & Jonna är årets makthavare på sociala medier, och Jocke är inte förvånad.

Jocke & Jonna har ännu en gång kammat hem priset som mäktigast på på sociala medier, enligt en unik kartläggning som Mediekademin har gjort under namnet "Maktbarometern 2018". Syftet med kartläggningen är att engagera och fördjupa mer i debatten om medier, makt och inflytande. 

Det som avgör vem som är Årets makthavare är hur mycket räckvidd och engagemang man har i Sverige. Förutom Jocke & Jonna så var bland annat Expressen, Therese Lindgren och Ben Mitkus med på topp 10 listan.

Bildkälla: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Jocke & Jonna är allra störst på Youtube, och Joakim Lundell, som är den ena i duon, berättar att han är glad men knappast förvånad över placeringen. Han tycker att det är dags för fler att inse vad det är som sker.

– Gamla medier måste förstå vad det är som håller på att hända, som det är nu kan de inte berätta för människor vilka som är relevanta. Det fungerar inte att alla pengar ska ligga i deras plånbok, det fungerar inte att de ska bestämma vilka folk ska lyssna på, säger Joakim Lundell.

Fredrik Sandberg/TT

Joakim Lundell och Jonna blev ett par 2013 och gifte sig 3 år senare. Deras gemensamma karriär började ta fart redan här då de bland annat vann pris för "Årets dolda kamera". Inför bröllopet medverkade de även i realityserien "Jocke och Jonna i nöd och lust", och medverkade året efter i serien "Jocke och Jonna möter". 2017 vann de pris som "Årets Youtuber" på Guldtuben.


Bildkälla: Jessica Gow/TT

Jocke & Jonnas Youtubekanal har idag 822 280 prenumeranter. Där lägger de ut allt möjligt från deras liv, bland annat från deras lyxvilla i Norrköping, men inte minst Jonnas vardag som gravid.  Det var i februari som det lyckliga paret avslöjade på kanalen att de ska bli föräldrar, efter en tids kämpande. 

Det verkar minst sagt gå bra för Jocke & Jonna just nu. Är du intresserad av att se hur många priser Jocke och Jonna vann på Guldtuben 2017 så kan du läsa om det här.