Idol-Vanja Engström antastad på tunnelbanan – fångade mannen på film

Bilden är ett montage. Till vänster poserar Vanja Engström på en gata. I bilden till höger står Vanja på scenen under en fredagsfinal av Idol 2018.
Idoldeltagaren Vanja Engström antastades av okänd man på tunnelbanan. Hon fångade honom på film och videon har väckt starka reaktioner. - Foto: TT/Pontus Lundahl och Jonas Ekströmer
Dela på Pinterest
Vanja Engström från Idol 2018 blev antastad på tunnelbanan på vägen hem efter en utekväll. Hon filmade allt som hände och fångade mannen på video.

Vanja Engström, 18, var en av deltagarna som gjorde succé i Idol 2018 och hon tog sig hela vägen till fredagsfinalerna. 

Efter en fest i helgen skulle hon ta sig hem med tunnelbanan då hon blev trakasserad av en man som hon fångade på video. Det var på hemvägen, när Vanja väntade på tunnelbanan, som en man dök upp och la sin arm runt henne. Hon bad mannen att lämna henne i fred men han vägrade lyssna. 

– En man kom fram till mig och började ta på mig  även om jag sa nej flera gånger. Han följde efter mig och slutade inte kladda på mig förens jag tog upp min mobil och började filma, berättar Vanja för Modette.

Videon har fått över 18 000 gilla-markeringar och över 2 000 kommentarer.

Vanja Engström fick kärlek från fans och följare på Instagram efter händelsen. Bildkälla: TT/Pontus Lundahl

– Jag har nästan enbart fått stöd och folk som säger att jag inspirerat dem. Vissa säger att det är onödigt att jag 'hänger ut honom'. Men det här handlar inte om honom. Jag ville inspirera ickemän till att våga säga emot, stärka ickemän och att visa väldigt konkret hur strukturen ser ut. Min syfte var att upplysa.

När vi dessutom frågar Vanja om det var någon i omgivningen som reagerade så berättar hon att folk iakttog, men ingen ingrep.

– Ingen reagerade men en person som gav mig en fist-bump och sen åkte tunnelbana med mig iakttog oss hela tiden, säger Vanja till Modette.

Vanja fångade händelsen på film och har lagt upp videon på mannen på sin Instagram. I videon har hon täckt över mannens ansikte men den visar händelseförloppet.

I videon ifrågasätter Vanja mannen och filmar hans ansikte, men han kan inte svara på varför han gör som han gör.

Videon som Vanja la ut på mannen har väckt starka reaktioner. Bild: Pontus Lundahl/TT

Innan Vanja la ut videon var hon orolig för att få hat, men istället möttes hon av kärlek och pepp.

– Jag är så sjukt glad att jag fått så mycket kärlek och uppbackning.  Var lite orolig att jag skulle få en hatstorm av snubbar som skulle dödshota mig och skriva hemska saker. För det har jag sett förut. Men det är bara kärlek i det stora hela.

Idag är Vanja glad över att hennes berättelse inte förminskas, utan att tjejers utsatthet tas på allvar.

– Jag är glad att det här uppmärksammas och inte förminskas. För jag är trött på att detta sker mig varje gång jag är ute. Nu fick jag min röst hörd och massa andra ickemän har skrivit och tackat mig. Helt otroligt, säger Vanja.

Vanja är långt ifrån ensam om att bli utsatt och antastad av obehagliga män. Bloggaren Isabella Jedler överfölls i sitt egna hem av en man som skulle leverera hennes IKEA-möbler. Se Isabellas berättelse i videon nedanför.

Mer:

Allt du måste veta om Vanja Engström från Idol 2018