Därför är det svårt att gå upp på morgonen – även fast du är utvilad

En tjej som ligger i sängen och sträcker på sig, en tjej som står utomhus och gäspar.
Har du också svårt för att gå upp på morgonen? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Att höra klockan ringa tidigt på morgonen är aldrig kul, oavsett hur många timmar man sovit. Men varför är det så? Det kan finnas ett svar.

Det spelar ingen roll om du går och lägger dig i god tid och sover dina åtta timmar varje natt – när klockan ringer på morgonen är det alltid kämpigt att kliva upp. Helst av allt skulle man vilja ligga kvar i sängen hela dagen. Känner du igen dig i detta?

Finns det något skönare än att ligga och dra sig på morgonen? Bildkälla: Unsplash

Det kan finnas en riktig, vetenskaplig förklaring till detta. Det finns nämligen en viss typ av nedstämdhet som kan ligga bakom tröttheten. Till skillnad från de klassiska symptomen på att känna sig deppig så är det lite annorlunda. Bara för att du är trött behöver det självklart inte betyda att du är drabbad av detta, men det kan vara anledningen till att det är svårtt att sa sig ur sängen.

Enligt Health.com har psykologen Gail Saltz berättat att den här typen av nedstämdheten innebär att de personer som har drabbats inte nödvändigtvis känner sig nere. Man kan till och med vara drabbad utan att man vet om det, då man fortfarande kan känna sig glad och på gott humör. Den stora skillnaden är att istället för att ha svårt för att sova och saknar aptit som man ofta gör när man inte mår så bra, kan det istället bli så att man både äter och sover för mycket.

Trötthet kan bero på flera orsaker. Bildkälla: Unsplash

Men bara för att du någon gång ibland går loss i kylskåpet och sover lite mer än nödvändigt, betyder det inte att du behöver ha den här typen av depression. De här symptomen ska nämligen hålla i sig i minst två veckor innan det finns anledning till att misstänka något. Dessutom finns det en hel del andra faktorer som kan bidra till trötthet, som bland annat vitaminbrist eller stress. 

Tror du att det här är något du kan vara drabbad av, så finns det förutom att söka hjälp hos läkaren, saker du kan göra själv. Kolla i videon nedan för att ta reda på vilken daglig aktivitet som kan göra dig lyckligare (och det är inte träning vi pratar om).

Läs mer här:

4 tillfällen som du bör prioritera dig själv – för ditt välmående

Enkla saker som får dig att varva ner när du är stressad