4 oväntade saker som händer i din kropp när det är kallt ute

Street style
Är du alltid kall? Här är några saker som händer i kroppen när du fryser. - Foto: Shutterstock
Dela på Pinterest
Att vi fryser när det är kallt är ingen nyhet, men det finns andra saker som händer i kroppen när det är kyligt ute.

1. Du kan få sämre hud
När det är kallt ute minskar fuktigheten i luften. När luften är riktigt torr bildas det istället fukt som kommer ut ur dina porer. Det leder ofta till att din hud kan bli torr på ytan, som i sin tur kan göra att du får finnar och fnasig hud.

2. Du vill ha mer sex
Att många vill vara singlar under sommaren för att sedan gå in i relationer lagom till vintern är ingen slump. Det finns nämligen tecken som visar på att sexsuget ökar under årets kalla månader. Detta kan ha att göra med att kylan gör att vi gärna ägnar oss åt inomhusaktiviteter, och att ligga är ju något man (oftast) ägnar sig åt hemma. 

Enligt Medical Daily kan det också vara lättare att bli gravid under vintern, då fertiliteten kan vara högre. Hos män är produktionen av sperma som lägst mellan augusti till oktober för att sedan blir högre när vädret blir kallare.

Att bli myssugen på vintern är vanligt. Bildkälla: Unsplash

3. Dina näsborrar blir torra 
Att vi får torrare hud när det är kallt ute är knappast någon nyhet. Men något du kanske inte visste är att samma sak gäller inuti din näsa. Själva kylan i sig påverkar inte din lukt eller andra sinnen, men den torra luften inomhus som skyddar från kylan kan göra att dina slemhinnor torkar ut och sväller upp. Det i sin tur kan göra att både ditt lukt- och smaksinne förändras.

Brukar din näsa också bli torr på vintern? Bildkälla: Unsplash

4. Du kan behöva kissa oftare
En lite udda effekt av det kalla vädret kan faktiskt vara att du behöver uträtta vissa behov lite oftare än vanligt. Detta kan bero på att när det är kallt ute samlas blodet till mitten av din kropp för att skydda de inre organen och hålla värmen. Samtidigt signalerar kroppen till hjärnan att göra sig av med vätska, vilket gör att du kan behöva springa på toaletten mer än vanligt.

Visst är kroppen fascinerande? Och det finns en del grejer du som kvinna borde hålla extra koll på, se vad i videon nedan.

Läs mer här:

Enkla saker som får dig att varva ner när du är stressad