Här är de officiella reglerna till julklappsleken

Julklappsleken är perfekt ice breaker!
Julklappsleken är perfekt ice breaker! - Foto: Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Julklappsleken är en tradition i många vänskapskretsar och familjer: Men vad är egentligen reglerna? Få svaret här!

Julklappsleken har blivit ett populärt inslag för många runt julafton. Många familjer samlas runt middagsbordet efter Kalle Anka och paketöppningen för att spela en omgång av det populära spelet. Även många kompisgäng ses några dagar innan julafton för att spela, och det kan minst sagt bli en hetsig stämning.

En av de främsta anledningarna till att det blir en hetsig och stressig stämning är oftast för att någon i spelet är seg med att slå tärningarna medan klockan tickar. En annan anledning är den eviga frågan "vad är reglerna?" och ingen är överens om vad det är som gäller. 

Här är reglerna till julklappsleken. Bildkälla: Unsplash

Reglerna till julklappsleken

Oftast brukar man ha bestämt sedan tidigare en minimum på presenter som man ska köpa, det kan vara allt från ett större paket till tio små. Sedan bestämmer man även en totalsumma på paketet eller paketen. Om ni har bestämt er för fler paket så brukar det oftast vara småsummor, men oftast ligger potten på 100 kronor.

Hur gör man i första rundan?

När ni har lagt fram era klappar på bordet så är det dags för att börja första rundan av spelet. Om man slår en 1:a eller 6:a på tärningen så får man ta ett paket ur högen, men om du slår några av de övriga siffrorna så går turen över till nästa person.

När alla paket är utdelade kör man en ny runda. Bildkälla: Unsplash

Vad gör man när alla paket är utdelade?

När alla paketen är utdelade är det dags för en person att sätta en timer, som kan vara på allt mellan 1-15 minuter. För att spelet ska bli extra spännande och stressigt kan man göra som så att det bara är en person som vet hur lång tid spelet är igång.

Hur gör man i andra rundan?

I runda två fungerar spelet likadant som i runda ett bara det att du nu ska ta klappar från de andra deltagarna. Men det gäller endast när du slår en 1:a eller 6:a på tärningen. Det brukar även finnas regler på att du inte får ta ett paket från någon som endast har en eller två klappar, beroende på hur många det är totalt.

En annan variant av spelet är att man efter runda ett öppnar alla klappar för att sedan sätta på tidtagaruret. 

Mer:

9 roliga festlekar till nyårsafton – för vuxna

Jul