Årets tema i Musikhjälpen 2018 – det här går pengarna till

Ett bildmontage på programledarna i Musikhjälpen 2018.
Musikhjälpen 2018, temat och programledare. - Foto: Johan Nilsson/TT
Dela på Pinterest
Årets tema i Musikhjälpen 2018 är fastställt och i år kallas det "Alla har rätt att funka olika". Se vad det innebär – och vad pengarna egentligen går till här!

Varje år anordnar Sveriges Radio "Musikhjälpen" som innebär att man under en vecka sänder från en stad i Sverige och samlar in pengar till ett utvalt välgörande ändamål.

Detta år så befinner de sig i Lund. Där kommer programledarna Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz befinna sig i buren från och med måndagen den 10 december till och med söndag den 16 december.

I år, 2018, så kommer musikhjälpens tema vara "Alla har rätt att funka olika". Det innebär att de insamlade pengarna kommer gå till att hjälpa personer med funktionsnedsättningar runt om i världen.

Personer med funktionsnedsättning blir hårt drabbade av fördomar, kränkningar och annan brottslighet i låg- och medelinkomstländer.

William Spets, Daniel Adams-Ray och Farah Abadi är programledare i Musikhjälpen 2018. Bild: TT/Johan Nilsson

"De får ofta sämre vård och löper större risk att utsättas för våld och övergrepp. Flickor är många gånger dubbelt utsatta och tvingas i en del länder till sterilisering och abort. I riktigt fattiga familjer kan i värsta fall barnets behov av mat och omsorg prioriteras bort", skriver Sveriges Radio.

Pengarna kommer gå till att göra skolan mer inkluderande, sprida kunskap om funktionsnedsättnig till lärare, lagstiftare och vårdpersonal men också till att hjälpa barn på idividuell nivå.

Så vad kan ens bidrag och pengar till Musikhjälpen räcka till?

Sveriges radio har sammanställt en lista över vad pengarna kan gå till.

Kryckor: 50 kronor.

Utbilda lärare för att ge extra stöd till barn med funktionsnedsättning: 50 kronor.

Ett besök hos en sjukgymnast för ett barn mad funktonsnedsättning: 250 kronor.

En månads dagsverksamhet med rehabilitering för ett barn: 500 kronor.

En rullstol: 1 000 kronor.

En termins skolgång för ett barn med synnedsättning: 1 500 kronor.

Musikhjälpen har hållit på i flera år. Förra året, 2017, lyckades de samla in cirka 74 400 000 kronor på bara en vecka. Se vad temat var förra året i videon nedanför.

Mer:

Det här blev musikhjälpens tema 2017

Läs mer om hur mycket pengar Musikhjälpen samlat in tidigare år här