Dricker du för mycket alkohol? 5 tecken på att du är i riskzonen

Alkohol, alkoholproblem, forskning, beteende
Enligt studien behöver du inte checka av alla beteenden för att vara i riskzonen. Foto: Unsplash - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Nu har en studie sammanfattat fem olika alkoholbeteenden. Är du i riskzonen? Så här vet du!

Dricker du ofta? Känner du att ditt drickande ibland går överstyr? Har du ett behov av alkohol? Nu visar en studie, Alcohol and Alcoholism Oxford University, fem riskbeteenden när det kommer till alkoholproblematik. I forskningen har man tittat närmre på de som redan har eller är i riskzonen för att få alkoholproblem. 

5400 personer, 18 och 64 år gamla, har medverkat och delats in i grupper. Alla dessa deltagare har under det senaste året haft ett riskbeteende när det kommer till konsumtion av alkohol. I studien har forskarna kommit fram till fem olika kategorier som är extra utmärkande för en person som har alkoholproblem – eller som är på väg att hamna i ett missbruk. Här listar vi dem.

Du har abstinens och bakfylla 

Känner du att du vill dricka alkohol igen dagen efter? Då kan du vara i riskzonen. Att bli bakfull är också ett varningstecken, något som i studien var vanligast bland unga. 

Du tar stora risker när du dricker

Alkohol kan få en person att göra andra saker än vad man vanligtvis gör som nykter. Att köra bil med alkohol i blodet är en av dem. Enligt studien var detta vanligt bland den äldre målgruppen med medelåldern 58 år. 

Du vardagsdricker alkohol 

Dricker du på vardagar samtidigt som du jobbar eller studerar? Detta var vanligt bland unga vuxna, något som inte var helt överraskande. Blir alkoholberoendet så stort att det påverkar ditt arbete negativt bör du se upp.

Du kan inte sluta dricka

Känner du att du har ett stort behov av alkohol och inte kan trappa ner? I studien var detta beteende märkbart bland de över 53 år. Forskarna tror de beror på att man har haft samma negativa alkoholkonsumtion över flera år. 

Alkoholen påverkar dig negativt

Upplever du flera riskbeteenden och märker att alkoholen styr dig och bara påverkar ditt liv negativt? Enligt studien behöver man inte ha alla beteenden för att vara i riskzonen. 


Dricker du alkohol och äter p-piller? Se videon för att påminna dig själv om några saker...

Mer: 

5 saker du måste veta om du dricker alkohol under mens