5 tips som lindrar bakfyllan – efter en galen utekväll

Så kan du råda bok på din bakfylla. - Foto: Unsplash / Pexels
Dela på Pinterest
Ett botemedel för bakfyllan finns tyvärr inte, men att lindra symtomen går alltid. Vi har tipsen som får dig att överleva din bakisdag!

Bakisångest, illamående, en kropp som ömmar, huvudvärk och stillastående tankeverksamhet. Listan är lång över symtomen som brukar slå till dagen efter en utekväll. Ibland känns det som att bakfyllan aldrig kommer att lämna kroppen och inte minst ju högre upp i åldern du kommer. 

1. Jobba i förebyggande syfte 

Börja healing-processen redan innan du börjar dricka i förebyggande syfte. "Varannan vatten" har du säkert hört åtskilliga gånger och det är något du faktiskt borde lyssna på och ta efter. Dels får du inte i dig lika mycket alkohol under kvällen om du varvar med vatten och dessutom hjälper du din kropp att minska risken för vätskebrist. Eftersom alkohol är vätskedrivande är återfuktning A och O och det bör du börja med innan du börjar dricka, under tiden du dricker och dagen efter. 

2. Tänk på vad du stoppar i dig

Genom att dra ner på mängden alkohol och att hålla alkoholhalten på din dryck så låg som möjligt minskar du risken för en redig bakfylla. Att ha som mål att sluta dricka vid midnatt är även en bra regel att hålla sig till. Ju förr du slutar dricka, desto bättre för ditt välmående dagen efter. 

3. Se till att magen är välfylld 

Se till att du ätit något innan du börjar dricka alkohol, ät när du kommer hem efter utekvällen, samt dagen därpå när du vaknat upp. Festa på tom mage är inget att föredra. Att få i sig något att äta morgonen efter en utekväll är inte alltid kanske det lättaste, men kroppen behöver få i sig näring. 

4. Undvik fet mat och återställaren  

Pizza, hamburgare, chips eller den klassiska "återställaren". Ja listan är lång på allt gott som kan locka på bakisdagen, för att inte tala om återställaren som sägs bota bakfyllan. Återställaren är inget som fungerar, det snarare skjuter upp bakfyllan. Tung och fet mat kan förvärra ditt illamående, så satsa istället på något lättsmält som är snällt mot magen.  

5. Kickstarta dagen

Efter att du sovit ut och återhämtat dig så gott som möjligt via sömn är det dags att kicka igång dagen. Ta en dusch, fräscha till dig och gå ut på en promenad. Frisk luft och motion är alltid bra, speciellt dagen efter fest. Endorfiner slår sällan fel.  


Har du festat alldeles för mycket den senaste tiden och funderat på ifall du dricker för mycket? Då borde du kolla in videon här nedan för att se ifall du ligger i riskzonen.


Mer: 

En bubblande nyhet! Nu finns en rosa gin på Systembolaget

Stockholms bästa uteserveringar 2019 – då öppnar de