Allt vi vet om Josefin Nilsson: Skådespelaren, dokumentären och domen

Josefin Nilssons liv och begravning.
Allt vi vet om Josefin Nilsson efter dokumentären "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" - Foto: TT / Karl Melander/TT Fredrik Persson.
Dela på Pinterest
Har du inte hängt med i allt som hänt före och efter den uppmärksammade dokumentären "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är"​? Vi har samlat allt som hänt på Modette.se.

Början av 90-talet: Josefin Nilsson och skådespelaren inleder en relation

Josefin och en känd svensk manlig skådespelare inleder en relation. I dokumentären "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" berättar systrarna om hur Josefin blev psykiskt och fysiskt misshandlad av pojkvännen som bland annat ska ha kastat in henne i en vägg så hårt att det gått hål i väggen.

Josefin Nilsson var en svensk sångerska och skådespelare. Fredrik Persson/TT

Mitten av 90-talet: Paret gör slut

I mitten av 90-talet rapporteras det om att paret gått skilda vägar. Men enligt dokumentären fortsätter hoten mot Josefin även efter att de gjort slut.

Slutet av 90-talet: Josefins ex-pojkvän döms för misshandel, upprepade olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud

Skådespelaren döms till tre månaders fängelse i tingsrätten, men i hovrätten mildrades domen och istället fick han en villkorig dom, rapporterar expressen.

29 februari 2016: Josefin Nilsson avlider oväntat

Josefin hade under flera år haft problem och opererats i ryggen och höften skriver DN. I ett pressmeddelande från Josefins familj skriver de om orsakerna till hennes död och att Josefin avled till följd av ”ett förstorat hjärta, mycket dåliga värden, en plågad kropp i kombination med smärtstillande, receptbelagd medicin vars styrka och verkan hon missbedömde under en längre tid”.

Bild från Josefin Nilssons begravning. Bild: Karl Melander/TT

22 Mars 2019: SVT släpper dokumentären "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är"

Den 22 mars 2019 skulle Josefin ha fyllt 50 år. Istället släppte SVT en dokumentär där Josefins syster, Marie Nilsson-Lind, hennes vänner och gamla kollegor berättar om hennes liv.

23 mars 2019: Ljusmanifestationen "#Brinnförjosefin" hålls utanför Elverket på Östermalm, Stockholm

Klockan 18:15 samlades hundratals personer på stadsdelen Östermalm i Stockholm för att manifestera mot mäns våld mot kvinnor. 

24 mars 2019: Skådespelaren kommenterar sin dom och dokumentären

Dokumentären om Josefins liv har väckt starka känslor runt om i Sverige och skådespelaren som dömts för misshandeln av Josefin har kommenterat händelseförloppet och reaktionerna de senaste dagarna. 

"Den domen har jag ju i så fall redan fått genomlida för tjugo år sedan. Det är ju som att gå till vilken kriminell som helst och säga att nu ska man gå igenom det igen. Det går inte till så i svensk rättvisa", säger skådespelaren i en intervju med expressen.  

"Ni vill skriva om detta men det är sådant som folk egentligen inte bryr sig om. Nu finns det en hel kvinnoorganisation som kan tänka sig bli upprörda av det här. Men det här är gamla grejer och det är redan dömt i det här. Det finns ingen rättegång eller någon som skulle ta upp det här. Människan är dessutom död och kan inte höras", säger skådespelaren till Expressen.

24 mars 2019: Alexander Karim, Camilla Läckberg och flera kändisar lyfter Josefins berättelse

Flera kända profiler reagerar och kommenterar händelserna offentligt. Skådespelaren Alexander Karim skriver i en debattartikel att "Karriären kanske går åt helvete, men nu får det vara nog". Där lyfter han sin starka reaktion och ilskan mot branschen.

En annan kändis som regerat starkt är författaren Camilla Läckberg som även hon bringat ljus åt Josefin under helgen för att uppmärksamma henne och våld mot kvinnor.


Vill du veta mer om Josefin? Se fyra saker du måste veta om henne i videon nedanför.

Mer:

Camilla Läckberg hyllar Alexander Karim efter Josefin Nilsson