Därför blir du torr i halsen och ansiktet när du flyger

Torr i ansiktet och halsen när du flyger. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Det är ingen myt eller illusion att du blir torr när du flyger. För varje timme som går förlorar kroppen massor av vatten under flygturen.

Upplever du att luften på flygplanet är ovanligt torr? Kanske blir du torr i halsen eller så känns det som att hyn torkar ut och blir stram? Det är inte en myt eller illusion, utan det är torrare luft i flygplanet. Nu svarar Finnair på hur det ligger till.

Luftfuktigheten i kabinen är nämligen inte på samma nivå som den vi är vana med hemma i Sverige.

"Luften i kabinen ligger på under 20 procent luftfuktighet, vilket motsvarar den genomsnittliga luftfuktigheten i Sahara", skriver Finnair i ett pressmeddelande.

Kroppen förlorar flera deciliter varje timme

Luftfuktigheten gör att din kropp förlorar vatten för varje timme du tillbringar i planet. Så det gäller att ladda upp ordentligt med vatten och undvika alkoholen.

"För varje timme som du flyger förlorar din kropp 2,4 deciliter vatten. Ett tips under flygresan är därför att dricka mycket vatten eller annan dryck men undvik alkohol", fortsätter Finnair.

Så laddar du upp inför resan

Det kan även vara smart att ladda upp med en sheetmask eller extra mycket fuktkräm för huden inför, under och efter resan.


En annan sak som kan vara bra att hålla koll på är vilka kläder du inte ska ha på dig om du ska flyga. Det finns nämligen vissa plagg och accessoarer som du bör lämna hemma. Se vad du aldrig ska ha på dig på en flygplats i videon nedanför.

Mer:

Det här ska du aldrig ha på dig på en flygplats