Kändisarna ryter ifrån efter abortlagen i Alabama – se reaktionerna

Zara Larsson, demostrationer
Flera ryter nu ifrån efter omröstningen av abortlagen i Alabama, USA. - Foto: Stella Pictures
Dela på Pinterest
Nya abortlagen i Alabama i USA har väckt starka reaktioner världen över. Zara Larsson, Cissi Wallin och Lady Gaga är bara några kända profiler som nu ryter ifrån.

Efter att abortlagen i Alabama i USA skrevs under av ett flertal politiker har sociala medier-flödet brakat loss. Denna lag kan bli en av USA:s strängaste abortlagar och straffet är hårt. Om en person utför en abort kan den nämligen dömas till (hör och häpna!) 99 års fängelse. 

Även andra delstater runt om i USA vill ha strängare abortlagar. Kentucky, Mississippi, Ohio och Georgia har nu förbjudit aborter efter sex veckor in i graviditeten. 

Kändisarnas reaktioner efter abortlagen i Alabama

Den nya abortlagen har fått hela världen att reagera och det har skett både demonstrationer och protester.

"Det är en skandal att förbjuda abort i Alabama punkt slut, och desto mer avskyvärt att de utesluter de som har våldtagits eller upplever incest utan samtycke eller ej." skriver Lady Gaga på Twitter. 

Även svenska artisten Zara Larsson är upprörd och skrev 11 maj 2019: "Ursäkta, men vad i hela friden händer i Georgia?". På hennes Instastory har hon nu också lagt upp en bild på de 25 män som röstade igenom förslaget om den nya abortlagen. 

Journalisten Cissi Wallin, och många andra, har även dragit paralleller till serien "The Handmaid's Tale" där kvinnor tvingas föda barn. 

Nu är det flera kändisar som ryter ifrån och ställer sig emot den nya lagen i delstaten Alabama – en lag som innebär att kvinnor inte får göra abort, oavsett om det gäller incest eller om personen har blivit våldtagen.


Foto: Twitter/ zaralarsson
På bilden ses männen som röstade ja till abortlagen. Foto: Instastory/ zaralarsson
Cissi Wallin skriver att männen har tagit sig friheten att bestämma över Alabamas kvinnors kroppar. Foto: Instastory/ cissiwallin
Lady Gaga ber för kvinnor och unga tjejer som kommer få lida på grund av lagen. Foto: Twitter/ ladygaga

Skådespelerskan Reese Witherspoon tar ställning och menar att abortlagen är helt fel. Foto: Twitter/ReeseW

Källa: The Guardian

Har du någon gång funderat på hur det egentligen går till när man ska göra en abort, medicinskt eller kirurgiskt? Få svaret i videon nedan.

Mer:

Så många våldtäkter anmäldes förra året – och så många dömdes