Är du kall och frusen jämt? Då kan det bero på det här

Fryser du jämt?
Är du kall och frusen oavsett temperatur? Då kan det bero på det här - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Är du en av dem som går runt och huttrar året om? Att ständigt vara kall och frysa kan bero på flera saker, se några orsaker bakom kylan här.

Vi känner alla någon som konstant går runt och huttrar med iskalla händer. De har alltid en halsduk eller en varm tröja virade kring sig och om de kommer över på besök frågar de alltid om en filt. Men vad är orsaken till att vissa människor är kallare än andra? Här är några av orsakerna som kan hinta om vad frusenheten kan bero på.

1. Anemi eller blodbrist

En stor del av befolkningen lider av brist på röda blodkroppar vilket lätt kan leda till att man känner sig frusen och i vissa fall yr, trött och okoncentrerad.

2. Hypothyroidism

Hypothyroidism är att du har brist på ett hormon i sköldkörteln som påverkar din ämnesomsättning. Att känna sig frusen är en vanlig symtom, även trötthet, depression och ont i leder och muskler.

3. Du är påväg att bli sjuk

Folkhälsoläkaren Dr Obianuju Helen Okoye berättade för Elite Daily att det är vanligt att man känner sig kall om en infektion håller på att inkräkta i din kropp.

"Du känner dig kall eftersom kroppen försöker bränna energi och öka din inre kroppstemperatur", säger Helen.

4. Du är orolig

När du är orolig så spänner man sig och blodomloppet ändrar riktning. Elite Daily skriver även att en orsak till att du är kall jämt kan vara att blodet då förflyttar sig till magen och därmed försämrar blodflödet i resten av kroppen vilket leder till att du fryser.

"När du är orolig så kan ditt blodflöde omredigeras ifrån kroppens extremiter och mot dina större organ i magen", sa Anne Marie, docent i medicinsk psykologi vid Columbia Universitets medicinska center till Prevention.

Källa: 1177, Elite Daily

En sak som får de flesta att svettas däremot är stress. Se varför du svettas när du blir stressad och vad du kan göra åt i videon nedanför.

Mer:

Därför svettas du när du är stressad – och så slipper du det