Midsommar är snart här och vi har samlat några av våra favoritrecept inför sommaren. En klassisk marängtårta finns såklart med på listan, men även några snabba och supergoda recept som du gör på bara några minuter! Vem har sagt att enkelt inte är gott?
Efterrätter midsommar – goda desserter
1. Marängtårta pavlova
En sommartårta som ALLA älskar! Med denna kommer du göra succé på festen.
Cirka 8 bitar.
Du behöver:
4 äggvitor
1/2 krm salt
2 1/2 dl socker
1 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
matfett till att smörja formen
Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
500 g jordgubbar
citronmeliss
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader
Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Fortsätt vispa tills smeten är hård.
Därefter har du i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger i smeten.
Smörj en form ca 24 cm i diameter och ta ut smeten i formen. Passa på att göra en liten fördjupning i mitten för fyllningen. Psst! Vill du göra mindre som på bilder? Använd mindre formar eller dela upp smeten på en större plåt.
Grädda i nedre delen av ugnen och sänk till 125 grader. Grädda i 1 1/2 timme. När tiden gått, stäng av värmen men låt formen stå kvar tills ugnen är sval.
Garnering:
När botten har svalnat lossar du kanten på formen och lägger tårtbottnen på ett fat.
Vispa grädde med lemoncurd och gör jordgubbarna eller de bär du vill ha redo.
Garnera sedan med det du vill, exempelvis citronmelis, jordgubbar och nötter!
Efterrätt till midsommar i sista minuten
2. Glasskompott
Är du ute i sista stund? Gör en hemmagjord glasskompott och inspireras av din favorit på Ben & Jerrys olika glassmaker.
Du behöver:
Glass i en smak du föredrar
Topping, såsom kex, choklad eller kladdkakebitar
Bär, exempelvis hallon, jordgubbar eller blåbär!
Så här gör du:
Ta fram ett fint glas eller en dessertskål
Lägg lite glass i botten och varva sedan med kladdkakebitar, hallon och kakdeg eller något annat smaskigt du gillar
Toppa med fina silverkulor eller servera med ett tomtebloss när gästerna är på plats!
3. Cake pops gjort av chokladbollar
Detta är perfekt att servera på minglet innan festen börjar med ett glas bubbel i solen! Dekorera i dina favoritfärger eller enligt temat på partyt!
Cirka 20 stycken.
Du behöver:
Chokladbollssmet:
100 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
3,5 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
3,5 msk kakao
2 msk kaffe
Garnering:
200 gram choklad
20 pinnar
Valfritt strössel
Så här gör du:
Blanda ihop alla torra ingredienser till chokladbollssmeten och sist i med det smälta smöret.
Rulla bollarna och ställ på en tallrik eller plåt.
Dekorationen:
Smält chokladen i vattenbad. Doppa sedan ena änden av pinnen i den smälta chokladen och stick ner därefter samma sida av pinnen i chokladbollen för att den ska fastna.
Gör detta på alla och ställ i kylen i ungefär en kvart.
När de har kylts ner, doppa alla i den smälta chokladen, en för en.
Dekorera sedan med valfritt strössel eller annat ätbart.
Ställ i kylen och voilá! De är klara för servering.
4. Fruktspett med smält choklad
Så lätt, men så gott! Detta är perfekt efter sommarbuffén om ni är flera stycken.
Det här behöver du:
Frukt, exempelvis päron, mango, persika eller jordgubbar
5. Smält choklad, ljus eller mörk
Spett
Så här gör du:
Hacka frukterna och trä sedan på de på spetten
Servera dessa med en tillhörande fin skål fylld med smält choklad. Du kan också servera fruktspetten färdigdoppade, låt dem då stå i kylen innan servering!
Läs också: Solero drink – så gör du trendiga Tiktok-drinken i sommar
5. Oreo cheesecake – recept
Denna dessert är en stor favorit, och går hem bland de flesta! Det bästa av allt? Du behöver inte krångla och baka den i ugnen, den klarar sig galant i kylen eller frysen!
Cirka 16 bitar.
Du behöver:
Pajbotten:2-3 paket oreokex50 g smör
Fyllning:450 g philadelphiaost4 dl vispgrädde2 dl florsocker2 tsk vaniljsocker16 oreokex
Så här gör du:
Smält smöret och mixa sedan oreokexen i en matberedare. Mixa ihop dessa två.
Ta fram en springform (cirka 22 cm) med bakplåtspapper och tryck ut smeten. Ta hjälp av en sked om det behövs!
Ställ i kylskåpet tillsvidare!
Vispa grädde, florsocker, philadelphiaost och vaniljsocker, ta hjälp av en elvisp om du har.
Hacka eller krossa kexen och rör ner.
Ta ut formen från kylen och häll smeten över hela bottnen.
Stå i kylskåp om du ska servera kommande dag eller snart. Om du bakar i god tid kan du stoppa den i frysen.
När det är dags för servering, toppa med oreosmulor och dina favoritbär!
Läs mer: