Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Lätta efterrätter och desserter till midsommar eller sommarfesten

Dela på Pinterest
Behöver du något enkelt och gott till fördrinken eller en somrig tårta? Briljera på sommarfesten med dessa smarriga dessertrecept!

Midsommar är snart här och vi har samlat några av våra favoritrecept inför sommaren. En klassisk marängtårta finns såklart med på listan, men även några snabba och supergoda recept som du gör på bara några minuter! Vem har sagt att enkelt inte är gott? Kika in här!

Marängtårta pavlova

Pavlova
Välj om du vill göra tårtbotten på en stor plåt eller mindre varianter som på bilden. Foto: Unsplash

En sommartårta som ALLA älskar! Med denna kommer du göra succé på festen.

Cirka 8 bitar.

Du behöver:

4 äggvitor

1/2 krm salt

2 1/2 dl socker

1 msk majsstärkelse

2 tsk vaniljsocker

1 tsk vitvinsvinäger

matfett till att smörja formen

Fyllning:

2 dl vispgrädde

1 dl lemon curd

500 g jordgubbar

citronmeliss

Så här gör du:

Sätt ugnen på 225 grader

Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Fortsätt vispa tills smeten är hård. 

Därefter har du i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger i smeten.

Smörj en form ca 24 cm i diameter och ta ut smeten i formen. Passa på att göra en liten fördjupning i mitten för fyllningen. Psst! Vill du göra mindre som på bilder? Använd mindre formar eller dela upp smeten på en större plåt.

Grädda i nedre delen av ugnen och sänk till 125 grader. Grädda i 1 1/2 timme. När tiden gått, stäng av värmen men låt formen stå kvar tills ugnen är sval.

Garnering:

När botten har svalnat lossar du kanten på formen och lägger tårtbottnen på ett fat.

Vispa grädde med lemoncurd och gör jordgubbarna eller de bär du vill ha redo. 

Garnera sedan med det du vill, exempelvis citronmelis, jordgubbar och nötter!


Glasskompott

Glass
Enkelt och snabbt! Foto: Unsplash

Är du ute i sista stund? Gör en hemmagjord glasskompott och inspireras av din favorit på Ben & Jerrys olika glassmaker.

Du behöver:

Glass i en smak du föredrar

Topping, såsom kex, choklad eller kladdkakebitar

Bär

Så här gör du:

Ta fram ett fint glas eller en dessertskål

Lägg lite glass i botten och varva sedan med kladdkakebitar, hallon och kakdeg eller något annat smaskigt du gillar

Toppa med fina silverkulor eller servera med ett tomtebloss när gästerna är på plats!


Cake pops gjort av chokladbollar

Cake pops
Ge bort i present eller servera på ett vackert fat till festen. Foto: Pexels

Detta är perfekt att servera på minglet innan festen börjar med ett glas bubbel i solen! Dekorera i dina favoritfärger eller enligt temat på partyt! 

Cirka 20 stycken.

Du behöver:

Chokladbollssmet:

100 g mjukt smör

1 1/2 dl strösocker

3,5 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

3,5 msk kakao

2 msk kaffe 

Garnering:

200 gram choklad

20 pinnar

Valfritt strössel

Så här gör du:

Blanda ihop alla torra ingredienser till chokladbollssmeten och sist i med det smälta smöret.

Rulla bollarna och ställ på en tallrik eller plåt.

Dekorationen:

Smält chokladen i vattenbad. Doppa sedan ena änden av pinnen i den smälta chokladen och stick ner därefter samma sida av pinnen i chokladbollen för att den ska fastna. 

Gör detta på alla och ställ i kylen i ungefär en kvart.

När de har kylts ner, doppa alla i den smälta chokladen, en för en.

Dekorera sedan med valfritt strössel eller annat ätbart. 

Ställ i kylen och voilá! De är klara för servering.


Fruktspett med smält choklad

Grillspett
Byt ut grillspetten mot fruktspett och doppa de sedan i choklad! Foto: Pexels

Så lätt, men så gott! Detta är perfekt efter sommarbuffén om ni är flera stycken.

Det här behöver du:

Frukt, exempelvis päron, mango, persika eller jordgubbar

Smält choklad, ljus eller mörk

Spett

Så här gör du:

Hacka frukterna och trä sedan på de på spetten

Servera dessa med en tillhörande fin skål fylld med smält choklad. Du kan också servera fruktspetten färdigdoppade, låt dem då stå i kylen innan servering!


Oreo cheesecake

cheescake
Toppa med björnbär eller dina favoritbär. Foto: Pexels

Denna dessert är en stor favorit, och går hem bland de flesta! Det bästa av allt? Du behöver inte krångla och baka den i ugnen, den klarar sig galant i kylen eller frysen!

Cirka 16 bitar.

Du behöver:

Pajbotten:2-3 paket oreokex50 g smör

Fyllning:450 g philadelphiaost4 dl vispgrädde2 dl florsocker2 tsk vaniljsocker16 oreokex

Så här gör du:

Smält smöret och mixa sedan oreokexen i en matberedare. Mixa ihop dessa två.

Ta fram en springform (cirka 22 cm) med bakplåtspapper och tryck ut smeten. Ta hjälp av en sked om det behövs! 

Ställ i kylskåpet tillsvidare!

Vispa grädde, florsocker, philadelphiaost och vaniljsocker, ta hjälp av en elvisp om du har. 

Hacka eller krossa kexen och rör ner.

Ta ut formen från kylen och häll smeten över hela bottnen. 

Stå i kylskåp om du ska servera kommande dag eller snart. Om du bakar i god tid kan du stoppa den i frysen.

När det är dags för servering, toppa med oreosmulor och dina favoritbär!


Vill du ha mer tips för att midsommarfesten ska bli årets stora höjdpunkt? I videon nedan tipsar vi om flera lekar som passar perfekt för partyt. Se alla här!

Mer:

Midsommarfirande i Stockholm 2019 och populära skärgårdsöar