Billie Eilish – här är allt du vill veta om artisten

Billie Eilish blev historisk vinnare på Grammy Awards 2020 - Foto: Instagram/ billieeilish
Dela på Pinterest
Billie Eilish har blivit en historisk vinnare i Grammy Awards 2020 och var under sommaren 2019 i Sverige på festivalen Lollapalooza. Hennes karriär går i raketfart som artist. Men vem är hon egentligen? Här är allt du vill veta om sångerskan.

Hur gammal är Billie Eilish?

Hon är född 18 december 2001 i Los Angeles. Nu är hon 18 år gammal.

Foto: Instagram/ billieeilish

Vad är Billie Eilish hela namn?

Billie Eilish är hennes artistnamn, men hon heter Billie Eilish Pirate Baird O'Connell.

Hur uttalar man namnet Billie Eilish?

I en intervju med BBC berättar Billie Eilish hur man kan tänka när man uttalar namnet. 

– Eye-lish, like eyelash with a lish, säger hon.

Hur ser Billie Eilishs familj ut?

Billie Eilish har två föräldrar, mamma Maggie Baird och pappa Patrick O'Connel. Hon har även en storebror, Finneas O'Connel, som är född 1997. Han kanske du känner igen som Alistar i serien Glee?

Familjen är viktig för Billie Eilish och hon har tillsammans med sin bror skrivit musik. Familjen har även varit med på turnéer.

Här syns Billie Eilish med sin bror. Foto: Instagram/ billieeilish

Vilka låtar har hon gjort?

Billie Eilish har gjort succé med sina låtar och sitt speciella sound. De mest spelade just nu är "Bad guy", "Bury a friend", "When the party is over", "Lovely" som hon gör med Kalid och låten "Wish you were gay".

Ännu har hon bara släppt ett album som kom den 29 mars 2019 kallat "When we all fall asleep, where do we go?".

När började hon skriva låtar?

Redan när hon var elva år gammal började hon uttrycka sina tankar genom att skriva låttexter. I en intervju med Harpers Bazaar berättar hon att hennes första låt var inspirerad av tv-serien "The Walking Dead". 

– Min första riktiga sång handlade om zombieapokalypsen, vilket är konstigt eftersom det är ute och ingen vet om att det är vad låten handlar om. Den heter "Fingers Crossed.

Vad vill Billie Eilish uttrycka med sin klädstil?

Till Harpers Bazaar beskriver hon sin klädstil som "lite konstig" och hon berättar att hon gillar att klä sig utanför sig egna "comfort zone". 

– Jag vill klä mig på ett sätt att om jag var i ett rum fullt av folk som bär vanliga kläder, skulle jag vara som, 'Åh, jag slår vad om att alla tittar på mig.' Jag vill känna mig så, säger hon.

Men i en annan intervju med magasinet Seventeen tar artisten upp en annan anledning till att hon ofta bär stora kläder. Hon förklarar att det är för att andra inte ska kunna döma eller sexobjektifiera henne. 

– Därför bär jag stora kläder. Ingen kan få en åsikt eftersom de inte har sett vad som är under, säger Billie Eilish.

Foto: Instagram/ billieeilish

När kommer Billie Eilish till Sverige?

Artisten gästade festivalen Lollapalooza i Stockholm under junimånad förra sommaren och stora delar av publikhavet var där för att få en skymt av världsartisten under fredagen den 28 juni. När vi får se Billie härnäst i Sverige återstår att se. 

Vad heter Billie Eilish på Instagram?

På Instagram har hon över 50 (!) miljoner följare och går under namnet @billieelish.

Varför ler Billie Eilish aldrig?

Vi ser inte ofta bilder på artisten när hon ler och det finns en anledning. 

– Jag hatar att le. Det får mig att känna mig svag, maktlös och liten. Det har alltid varit så, jag ler inte på några bilder, säger hon till Harpers Bazaar.

Foto: Instagram/ billieeilish

Har Billie Eilish vunnit några priser för sin musik?

Under 2019 vann Billie Eilish priser på flera olika musiktillställningar och i början av 2020 blev Billie en historisk vinnare i Grammy Awards. 18-åringen är nämligen den yngsta någonsin som har kammat hem hela fyra priser - "Årets album", "Årets låt", "Årets skiva" och även "Årets nya artist" som stjärnan passade på att tacka sina fans för i sitt tal.

–  Jag tycker att fansen förtjänar allt. Jag känner att det inte har pratats tillräckligt om dem ikväll, och de är den enda anledningen till att någon av oss är här överhuvudtaget. Så tack till alla fans. Ni gör att det är värt det, säger Billie Eilish i en del av sitt tal när hon vann "Årets nya artist" på Grammy Awards 2020.

Billie Eilish med sin bror Finneas O’Connell under Grammy Awards 2020. Foto: Chris Pizzello/TT

Under 2020 åker Billie Eilish på sin världsturné "Where do we go" som stannar på flera platser runtom i världen, bland annat i London. För att få reda på fler konserter med andra artister som sker under 2020 i Sverige kan du kika i videon nedan! 

Mer:

Lollapalooza 2020: Datum, biljetter och artister