Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Är Allhelgonaafton en röd dag? Här är alla lediga dagar hösten 2019

Är man ledig på Halloween?

Dela på Pinterest
Allhelgonahelgen och Halloween väntar i höst, men vad skiljer dem åt egentligen? Och när firar man? Här reder vi ut alla frågetecken om röda och lediga dagar.

Hösten är här och snart väntas många stora högtider. Men när firar vi, och när är vi lediga? 

Allhelgonadagen infaller alltid den 1 november varje år. Däremot har Alla helgons dag (som är en enskild högtid) ett rörligt datum. Den firas alltid lördagen mellan den 31 oktober och 6 november och i år infaller Alla helgons dag på lördagen 2 november 2019. 

Allhelgonaafton firas på fredagen dagen innan och kallades tidigare för All Hallow's Eve – därav Halloweenfirandet.  På söndagen är det Alla själars dag då man minns och hedrar döda närstående. Tillsammans brukar man kalla denna helg för "Allhelgonahelgen".

I år är firas alltså både Allhelgonaafton och Allhelgonadagen fredagen den 1 november och Alla helgons dag lördagen den 2 november 2019.

När firas Halloween?

Under Allhelgonahelgen brukar kyrkogårdarna ofta vara upplysta då vi tänder ljus till anhörigas minne. Men många blandar ihop denna högtid med Halloween, vilket inte är så konstigt! En del undrar också om Halloween räknas som en röd dag. Svaret är nej!

Enligt den amerikanska traditionen infaller nämligen Halloween den 31 oktober, men vi i Sverige har inget kalenderdatum för just detta och därför brukar högtiden firas lite när man vill.

Är man ledig under Allhelgonaafton?

Så är man ledig från jobbet under Allhelgonahelgen? Nej, tyvärr inte! Alla helgons dag är dock en officiell helgdag, alltså en röd dag. Men i och med att denna alltid infaller på en lördag räknas fredagen som en "dag före helgdag". Vissa arbetsplatser jobbar därför halvdag, men inte alla. 

Halloween
Foto: Shutterstock

Alla röda dagar hösten 2019

Det är några röda dagar kvar av 2019, och det gömmer sig en och annan klämdag här och där. Se årets klämdagar här. Nedan ser du alla röda dagar i höst och vinter! 

Alla helgons dag 

2 november 2019 är en röd dag och är i år på en lördag.

Julafton

Ledig dag på tisdagen den 24 december. Julafton är egentligen inte en röd dag, men likt midsommar så räknas det som en allmän helgdag enligt semesterlagen. 

Juldagen

Juldagen den 25 december räknas som en helgdag och infaller en onsdag.

Annandag jul

Även annandag jul, den 26 december, räknas som en helgdag och infaller en torsdag.

Nyårsafton

Nyårsafton är inte heller en helgdag, men likt midsommar och julafton så räknas det som en allmän helgdag enligt semesterlagen. Nyårsafton infaller på en tisdag 2019.


Just nu är det trendigt att vara klimatsmart. Hur många punkter på den här på listan gör du? Checka av i videon!

Mer:

18 sexiga dräkter att bära på Halloween – under 500 kronor