Så mycket kostar det att anlita en bröllopskoordinator

Vad kostar det att hyra en bröllopskoordinator? Här svarar experten. - Foto: Shutterstock
Dela på Pinterest
Vad gör en bröllopskoordinator och vad kostar det egentligen? Modette har snackat med experten Madeleine Björk som reder ut alla frågetecken när det kommer till bröllopsplanering.

Hösten är en säsong då många brudpar väljer att gifta sig och säga ja till varandra. Men för att den stora dagen ska bli perfekt ligger det många timmars planering bakom. Hur mycket kostar ett bröllop i egentligen? Behövs en bröllopskoordinator? Och när ska man börja med planeringen?

Modettes bloggare och bröllopskoordinator, Madeleine Björk, har svaret på just detta. Men först och främst, vad gör egentligen en bröllopskoordinator? I ett blogginlägg går hon igenom allt steg för steg. 

Foto: Shutterstock

Uppstartskoordinering 

Du får hjälp med att gå igenom prioriteringslistan, checklistor, budgetmall, moodboards och unika leverantörer. Priset ligger på 4000 till 8000 kronor.

Bröllopsdagskoordinering 

Vill du vara helt säker på att allt klaffar på bröllopsdagen? Kanske behöver du någon som har kontakt med leverantörerna eller dekorerar lokalen? Prislappen skiljer sig här ganska ordentligt, från 5000 till 15 000 kronor.

Bröllopsdesign 

Här får du hjälp med designen av bröllopet och att hitta olika leverantörer. Priserna skiljer sig beroende på vad som ingår. Ska du till exempel hyra porslin, stolar och bord blir prislappen högre. Här varierar priset från 8000 till 40 000 kronor.

Bröllopskoordinering 

Beroende på hur mycket hjälp du vill ha med helhetsplaneringen skiljer sig priset. Behöver du lite vägledning eller vill du släppa planeringen helt och fokusera på annat? Slutpriset kan hamna på allt ifrån 15 000 till 200 000 kronor.

– En bröllopskoordinator kostar allt från några tusenlappar, om man vill ha en konsultation eller enklare hjälp, till över 100 000 kronor om man vill ha hjälp med ALLT. Men ett snitt borde hamna på runt 30 000 till 50 000 kronor, säger Madeleine Björk.

Foto: Shutterstock

Snittbudget på bröllop i Sverige 

Men hur mycket pengar måste man egentligen lägga undan för ett "vanligt bröllop" i Sverige? Till Modette berättar bröllopskoordinatorn Madeleine Björk att en snittbudget i Sverige fortfarande ligger på cirka 100 000 kronor – och det gäller att vara ute i god tid om man planerar att gifta sig.

– För att slippa stressa i planeringen så rekommenderar jag att man har 12 till 18 månader på sig att planera, för att vissa leverantörer snabbt blir uppbokade, säger hon.

Kika in på bröllopskoordinatorns blogg här för att få mer inspiration!

Ska du på bröllop och planerar att hålla ett bröllopstal? I videon nedan listar vi några användbara tips!

Mer:

5 enkla sminkmisstag som kan förstöra ditt bröllop

5 saker på bröllopet som bruden ångrar att de spenderade pengar på