Rycker ditt öga? Det här kan det bero på!

Varför rycker det i ögonlocket?
Varför rycker det i ögonlocket? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Har du någon gång upplevt att ditt öga plötsligt rycker till? Här reder vi ut orsakerna.

Har du druckit mycket kaffe under dagen? Kanske har du också upplevt att du är känslig för starkt ljus, svårt att hålla ögonen öppna, kisar, blinkar okontrollerat och har suddig syn? Koffein kan faktiskt vara en vanlig anledning till att du får ryckningar i ögat. Andra orsaker kan vara stress och trötthet, men också torra ögon, allergi eller besvär av kontaktlinser.

Ryckningar i ögat – ofta ofarliga

Men vad händer egentligen i ögat när du känner små ryckningar? S:t Eriks Ögonsjukhus skriver att ryckningar i ögat egentligen är kramper i de små musklerna som vi har kring ögonlocken. Ryckningarna är ofta helt ofarliga och går vanligtvis över efter några dagar, trots att det kan vara irriterande.

Hur kan jag bli av med ryckningarna?

Ryckningarna är oftast övergående av sig själv, men visst känner det lite konstigt när man sitter och pratar med någon och undrar om den ser att det rycker i ens ögonlock. Men ofta är ryckningarna så subtila att de inte syns, kanske är det bara du själv som märker av dem.

TIPS! Värm en handduk eller ett papper med lite varmt vatten och massera med cirkulerande rörelser på ditt ögonlock. Förhoppningsvis ger ryckningarna upp av detta enkla knep!

Vad är blefarospasm?

Blefarospasm är en kronisk neurologisk sjukdom som ger ofrivilliga ryckningar i musklerna runt ögonlocken. Det kan även hända mungipan och andra ställen i ansiktet. I början kan sjukdomen göra att du blinkar oftare, men med tiden kan knipningarna bli kraftigare, och göra att du blundar i flera sekunder. Om du får ryckningar i ögonen som inte går bort kan du söka vård, så kan en ögonläkare se om det är något tecken på allvarligare sjukdom eller inte.

Mer:

Därför sover vissa personer med öppna ögon 

Därför ska du alltid sova med stängd sovrumsdörr