Mest läst

Därför ska du alltid sova med stängd sovrumsdörr

Stäng alltid din sovrumsdörr innan du går och lägger dig. Foto: Shutterstock
Dela på Pinterest
Sover du med sovrumsdörren öppen? Efter att ha läst det här kommer du förmodligen tänka om...

December innebär att vi tänder många ljus i våra hem och det är inte alltid lika lätt att komma ihåg att släcka dem. Men det kan faktiskt röra sig om liv och död. Enligt Brandskyddsföreningen är det ett måste att ha en fungerande brandvarnare som du testar då och då. Du borde också införskaffa dig en handbrandsläckare, en brandfilt för att släcka mindre bränder och en så kallad spisvakt som är en teknisk anordning som övervakar spisen.

Sov med stängd dörr

En enkel åtgärd, som du förmodligen inte har tänkt på, är att stänga sovrumsdörren när du går och lägger dig. Bryter en brand ut när du sover kan röken spridas snabbt – utan att du märker det. Har du en stängd dörr kommer röken och branden istället inte nå dig lika fort och räddningstjänsten vinner tid. 

Morgonprogrammet Today provade just detta och startade en brand i ett vardagsrum där en dörr till sovrummet var stängd och den andra öppen – och skillnaden är total. Se mer i klippet.

3 saker att tänka på vid en brand

  1. Larma 112 så fort du kan.
  2. Gå ner på golvet under röken då det är lättare att se och andas.
  3. Öppna inte stängda dörrar, känn först efter om det brinner på andra sidan.

Läs mer på på Brandskyddsföreningen


Får du inte tillräckligt med sömn? Då borde du se det här i videon. Det finns nämligen en rad anledningar till varför sömnen är superviktig för dig och din hälsa!

Mer:

Därför sover vissa personer med öppna ögon