Quiz till nyår 2019 – 12 frågor om vad som hänt under året

Quiz till nyår 2019/2020
Färdigt quiz till nyår – klart att skriva ut. - Foto: Shutterstock & Unsplash
Dela på Pinterest
Har du ont om tid men behöver inspiration till ett nyårsquiz nu när årtiondet tar slut? Lugn, vi hjälper dig! Här är tolv frågor som summerar 2019.

Gör vårt nya quis till nyår 2022 här!

1. 

Under året hade den här Disney-filmen premiär och i den hör vi en känd sångerska. Vilken film och artist snackar vi om? Du får ett poäng för varje fråga.

Svar: Lejonkungen och Beyoncé.

2. 

Dessa låtar har vi hört många gånger under året. Vad heter låten, artisten eller gruppen? Spela upp dessa eller välj några själv! Du får ett poäng för varje fråga.

Dance monkey - Tones and I

Senorita – Shawn Mendez och Camila Cabello

Sand – Molly Sandén

3. 

Störst av allt blev en riktig snackis inom serie-världen. Vad heter tjejen som spelar huvudrollen och vilket år är hon född? Du får ett poäng för varje fråga.

Svar: Skådespelerskan heter Hanna Ardéhn och hon är född år 1995.

4. 

Bianca Ingrosso har varit ett namn på allas läppar under 2019. Hon kallas bland annat Bianca och Bibbz, men vad är hennes hela namn?

Svar: Bianca Melina Elisabeth Wahlgren Ingrosso.

5. 

Under året dömdes en känd rappare för misshandel till villkorlig dom i Sverige. Vem var det?

Svar: Asap Rocky.

6. 

Dokumentären Älska mig för den jag är väckte starka känslor bland svenska folket. SVT fälls dock nu för dokumentären då den enligt granskningsnämnden strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Vilket år gick Josefin Nilsson bort och vad hette sånggruppen hon var med i?

Svar: Josefin Nilsson gick bort år 2016 och var en av medlemmarna i Ainbusk.

7. 

Avicii gick bort under 2018, men lever kvar i vårt minne även 2019. I december hölls en minneskonsert på Friends Arena som slog publikrekord. Hur många personer var på plats enligt Stockholm Live? Närmast gissning får ett poäng.

Svar: 58 163 personer.

8. 

Vår tid är nu-skådisen Charlie Gustafsson slog igenom i SVT-serien som snabbt blev populär, men han har faktiskt varit med i andra filmer innan dess. Nämn två! Du får ett poäng för varje fråga.

Svar (till exempel): I taket lyser stjärnorna och Vilken jävla cirkus.

9. 

Från att ha spelat in små klipp på Instagram har komikern Johanna Nordström tagit sig in i tv-världen och gör nu sin alldeles egna show. Men från vilken stad kommer hon ifrån?

Svar: Västerås.

10. 

"Vad betyder boomer?" var en fråga som googlades mycket under 2019. Upp till bevis, vad betyder uttrycket? 

Svar: Man kan förklara det som att man dissar äldre som inte fattar något i ett sammanhang. Man kan också beskriva det som att man himlar med ögonen.

11.

HBO gjorde under året en miniserie om kärnkraftsolyckan i Tjernobyl som väckte stor uppmärksamhet i media. Vilket årtal skedde olyckan och hur länge behövs använt kärnbränsle slutförvaras? Du får ett poäng för varje fråga.

Svar: Olyckan skedde 1986 och använt kärnbränsle måste slutförvaras upp till 100 000 år. Detta enligt branschorganisationen Energiföretagen Sverige.


12. 

Greta Thunberg jobbar ständigt för ett bättre klimat och har fått ett stort genomslag 2019. Men vad heter hennes mamma och pappa och vilket pris tackade Greta nej till under året?

Svar: Gretas mamma är Marlena Ernman och hennes pappa heter Svante Thunberg. Greta tackade nej till Nordiska rådets miljöpris 2019 på grund av att klimatrörelsen inte behöver fler priser. Istället ansåg hon att makthavare och politiker ska lyssna på forskningen.


Planera in festivalhäng för sommaren 2020! Här listar vi de bästa festivalerna runt om i landet. Vilken vill du gå på?

Mer:

9 roliga festlekar till nyår – för vuxna

Det här googlade svenskarna 2019 – se topplistan