Är nyårsafton en röd dag eller inte? Här är svaret

Är nyårsafton en röd dag eller inte? Här är svaret. - Foto: Pexels & Unsplash
Dela på Pinterest
Är nyårsafton en röd dag eller inte? Nu reder vi ut alla frågetecken en gång för alla.

Ett nytt år väntar runt hörnet, men först är det dags för nyår. Men är nyårsafton verkligen en röd dag? Är man ledig? Det är en fråga som många ställer sig.

Inte en röd dag – men en allmän helgdag

Det enkla svaret? Nej! Nyårsafton är inte en röd dag. Inte heller är påskafton och midsommarafton röda dagar i kalendern. Men man är väl ändå ledig? Ja, du har rätt! Dessa dagar räknas istället som allmänna helgdagar i Sverige och i praktiken är det ungefär samma – du behöver inte jobba (förutsatt att du arbetar kontorstider).

Vill du veta en till dag som inte är en röd dag, men som är en allmän helgdag? Julafton! Det är alltså en stor chans att du är ledig på julafton, även om det inte är en röd dag. Det räknas helt enkelt lite som en "lördag", vilken dag julafton än må vara på. Precis som nyårsafton, alltså.

Men hur vet jag om jag är ledig på nyårsafton då?

Ja, det finns ju bara ett sätt att ta reda på det – och det är att höra med din chef om du är ledig på allmänna helgdagar eller inte. Skulle det vara så att du jobbar på julafton eller nyårsafton kan du trösta dig med att du förmodligen får helg-ob, eller storhelgs-ob. Men det är inte heller helt säkert, så du måste höra med din chef eller din HR-avdelning.

Men! Nyårsdagen är alltid röd

Något du kan vara alldeles säker på är att nyårsdagen är en röd dag, alltid. Så om du knegar på nyårsafton kan du i alla fall vara lugn med att du är ledig på nyårsdagen (som också råkar vara internationella pizza-dagen... Av olika skäl!)

Mer:

Goda drinkar till nyårsafton (som är enkla att göra hemma!)

19 roliga snapsvisor till jul (färdigt sånghäfte!)