Lise, 22, hånas för sitt val av yrke – nu sätter hon ner foten

Lise, 22, hånas av sitt val av yrke – nu sätter hon ner foten - Foto: Shutterstock
Dela på Pinterest
22-åriga Lise Nebb Frønes från Norge får dagligen höra att hon borde sikta mot högre mål i livet, men hon trivs bra med det hon jobbar med idag. I ett öppenhjärtligt inlägg på Facebook sätter hon nu ner foten.

"Vad vill du bli när du blir stor?" är en fråga som de flesta av oss fick när vi var små. Och att välja yrke är inte det lättaste eftersom det finns oändligt med jobb och möjligheter. Vissa jobb kräver en utbildning för att arbeta medan andra yrken ställer högre krav på den anställdes förmåga i själva yrkesrollen. 

Alla yrken bidrar på ett eller annat sätt till ett fungerande samhälle – trots det kan många ibland känna sig underminerade om de har ett jobb med låg status.

Den 22-åriga norska tjejen Lise Nebb Frønes arbetar i kassan på matbutiken Kiwi i norska Åfjord, ett jobb som hon trivs väldigt bra med. Men trots att hon trivs bra med sitt jobb upphör inte kommentarerna om att hon borde sikta högre och utbilda sig. Nu har Lise Nebb Frønes fått nog och sätter ner foten rejält!

"Alla jobb är lika viktiga för att samhället ska gå runt"

I ett långt inlägg på sin Facebook-sida beskriver hon frågor som hon dagligen får eller hör av personer i sin omgivning. Bland annat får hon ofta höra "Vad är dina planer till hösten, Lise?", "Ska du inte börja plugga snart?" och "Åh, hon jobbar på Kiwi...? Kom hon inte in i skolan?" 

Nu har Lise fått nog och vill få bort den så kallade "lågstatus-stämpeln" som hennes yrke har.

"Jag har inga planer på att börja plugga. Det är inte för att jag inte orkar. Jag har valt att vara kvar på Kiwi för att jag har lust till just det. Jag har funnit ett jobb som jag stortrivs med och det måste ju vara det vi alla vill uppnå?", skriver hon delvis i inlägget på Facebook

Hon avslutar.

"Vi är beroende av alla yrken och alla jobb är lika viktiga för att samhället ska gå runt". 

Vi på Modette tycker att det är viktigt att vara stolt över det man gör och bidrar med. Och som Lise så fint skrev är alla jobb lika viktiga för att samhället ska gå runt. Kom ihåg att alltid göra det du tycker är kul och inte lyssna så mycket på vad omgivningen tycker att du borde göra. Kör hårt! 

Men vad är egentligen viktigast och vad är minst viktigast när unga väljer arbetsplats? En ny undersökning visar att det är stora skillnader mellan unga män och kvinnor, där kvinnorna värdesätter jämställdhet och männen hög lön. Se i videon nedan.

Mer: 6 verktyg som får dig att nå dina mål 2020