6 tips på hur du kan tysta din inre kritiker - för gott

Inre-kritiker
Vet du inte hur du ska få tyst på din inre kritiker? Här är några tips på hur du kan gå tillväga - Foto: Foto: Creative Lab och Mark Nazh/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
Har du dålig självkänsla och upplever att du ständigt är självkritisk? Lugn, här är sex tips på hur du blir snällare mot dig själv och tystar din inre kritiska röst.

Alla har vi någon gång kritiserat oss själva och upplevt att vi ibland kan fastna i en negativ spiral av självhat. Det kan handla om allt ifrån att vi inte tycker att vi presterar tillräckligt bra på jobbet eller att vi är missnöjda med någon del av vårt utseende. 

Många gånger tenderar vi att kritisera oss själva mer och hårdare än vad andra gör. Och om du tänker efter, hur många känner du som egentligen kritiserar och analyserar dig på samma sätt som du själv gör? Förmodligen ingen. Här är sex tips hämtade från brittiska tidningen Stylist på hur du kan hantera och få din inre kritiker att försvinna för gott! 

1. Var medveten  

Var medveten om när och hur din inre röst dyker upp. Något så enkelt som att erkänna att ens självkritik har blossat upp kan vara nyckeln till att stoppa en negativ spiral. 

2. Observera! 

Lägg märke till dina tankar, känslor och eventuella fysiska reaktioner från din inre röst och se efter vilken effekt de har på dig. Får du högre hjärtrytm? Blir du varm? Eller får du kanske lite svårt att andas? Om du observerar dessa förändringar kan du då också lära dig att kontrollera dem. 

3. Acceptera din kritiker

När vi lägger för mycket energi på att undvika eller avvisa en tanke så kan det få motsatt effekt. Så acceptera att du faktiskt har en inre kritiker och säg till dig själv exempelvis "ibland blir det inte som jag har tänkt mig men det är okej".

4. Ersätt kritiken 

Föreställ dig att du skulle säga din inre kritik till en kompis. Många tenderar att dela sina tankar och åsikter på ett mer mildare sätt till vänner än till sig själv så varför inte göra på samma vis när du ger dig själv kritik. Detta är ett superbra sätt att ersätta det negativa självspråket med en mer positiv och accepterande röst. 

5. Ha en dialog med rösten  

Utforska orsaken bakom din självkritik och varför du reagerar på vissa sätt. Det kan låta galet men för en dialog med din inre röst och vänd på kritiken. Exempelvis genom att säga "jag vet att jag inte är den bästa, men jag försöker i alla fall". 

6. Var aktiv

För att lindra din inre röst hjälper det faktiskt att vara aktiv. Du kan till exempel ta en promenad, sätta på musik och dansa eller till och med sjunga lite. Om du gör detta så riktar du energin åt rätt håll!


Hur är det egentligen i sängen mellan dig och din partner? Tar hen all plats och ger dig noll njutning? Här listar vi varningssignaler på att din babe är alldeles för självisk när det kommer sex.


Mer: 

Ta tag i dina mål och bli 2.0 versionen av dig själv - med 5 knep

Drömmer du om det här? Då är du antagligen alldeles för stressad