Så hittar du fokus när du pluggar och jobbar hemma

Så hittar du fokus när du pluggar och jobbar hemma - Foto: Igisheva Maria/Shutterstock.com, Svitlana Sokolova/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
När man jobbar eller pluggar hemifrån kan det vara lätt att tappa fokus. Här är våra bästa tips på hur du håller uppe energin för att inte tappa fokus!

Coronaviruset har dragit in över Sverige och slagit till rejält. I och med det har regeringen bland annat uppmanat de som kan arbeta hemma att göra det. Dessutom kommer all skolundervisning i gymnasiet, högskolor, universitet, komvux och yrkeshögskolor att bedrivas på distans. 

Att arbeta eller studera hemifrån är verkligen inte det lättaste, och det krävs en hel del för att både hålla produktiviteten och humöret uppe. 

Är du en av de som har svårt att hitta fokus när du pluggar eller jobbar hemifrån? Här är några tips till dig!

Ta många pauser 

För att inte tappa fokus när du pluggar eller jobbar hemifrån är det väldigt viktigt att ta pauser, gärna många pauser! Gå ett varv runt ditt hus eller rör på dig inomhus – bara du kommer bort från det du håller på med.

Jobbar eller pluggar du hemma med en partner eller vän? Ge varandra en lång kram när ni tar en paus, det ger garanterat energi!

Vädra 

Att få frisk och fräsch luft är a och o för att inte tappa fokus. I en för varm arbetsmiljö, med luft som inte cirkulerar, är det lätt att bli trött och tappa fokus. Därför är det bra att öppna balkongdörren eller fönster då och då för att vädra.

Ät och drick mycket 

Det enda positiva med att jobba hemma måste ändå vara att det är väldigt nära till kylskåpet och skafferiet – farligt nära, men väldigt härligt. När du jobbar eller pluggar hemma så bör du ta för dig av det du har. Unna dig en god frukost och laga en hemlagad lunch – rena drömmen i vardagen! 

Ps. Glöm inte att snacksa på det du tycker är gott! 

Belöna dig själv 

Att arbeta eller plugga hemma är inte alltid så peppande. Du sover, äter och jobbar på samma plats och det är lätt att känna sig lite deppig och nere. Sätt upp mål med det du ska göra och belöna sig själv – det är SÅ viktigt! 

Kanske kan du unna dig en spa-kväll hemma? Eller varför inte köpa något du tycker om och laga en god middag? Unna dig det du tycker om!

Videochatta med dina jobb/pluggkompisar

Det är stor skillnad att vara i skolan eller på jobbet än vad det är att sitta hemma, ensam. Pigga upp dagen genom att facetime:a de som du vanligtvis brukar prata med om dagarna. Det ger inte bara energi och fokus utan är även ett bra sätt för att kommunicera kring arbetet. 


Något som verkligen piggar upp är fredagsfika! I videon nedan ser du anledningar till att ALLTID ha fredagsfika på jobbet – som självklart går lika bra att ha när du jobbar hemma. 

Mer:

Hur krisförberedd är du? 4 saker att tänka på