Coronaviruset sprider oro och flera känner sig så pass rädda av den pågående situationen att de har bunkrat upp med mat. Men behövs det? Inte som situationen ser ut just nu, menar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
I dagsläget finns alltså inte några officiella rekommendationer om hur man som privatperson bör förbereda sig för det nya coronaviruset.
"MSB:s allmänna rekommendation för krisberedskap är att man ska planera för att kunna klara sig utan samhällets hjälp i minst några dygn – upp till en vecka eller längre om du har den möjligheten. Utgå ifrån dina egna och dina näras förutsättningar och behov", skriver MSB.
Krisberedskap – så kan du förbereda dig
Men vad ska man tänka extra på om en kris mot förmodan uppstår? Det viktigaste är att se över behovet av värme, vatten, mat och kommunikation.
1. Vatten
Tänk på att bristen på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Tre till fem liter vatten behövs per person varje dag. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.
2. Värme
Se över så att du har en plan för att värma upp ditt hem. Lägg mattor eller filtar på golvet för att undvika att det blir kallt, klä dig lager på lager med vinterkläder, använd värmeljus och ha extra tändstickor hemma.
3. Kommunikation
Kommunikation är a och o – så även i en kris. Har något hänt i samhället behöver du få information för att veta vad som händer och hur du, och andra i din närhet, ska agera.
Ha en powerbank till mobilen, skriv ner viktiga nummer på ett papper och ha någon typ av radio som går på batteri för att kunna lyssna på din lokala radiokanal om lägesuppdateringar.
4. Mat
Kroppen kan klara sig länge utan mat om du är frisk, men den mentala förmågan försämras snabbt om du inte äter. Förvara maten rätt och ha i åtanke att du kan behöva laga mat utan el. Tänk också på att det kan vara bra att ha kontanter hemma för att handla ifall det är ett strömavbrott.
Checklista – mat du borde du ha hemma vid en kris
(Denna lista är rekommendationer från MSB)
- potatis, kål, morötter, ägg
- bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor
- mjukost, messmör och andra pålägg på tub
- havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver
- matolja, hårdost
- snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver
- färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk
- krossade tomater att till exempel koka pasta i
- konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor
- fruktkräm, sylt, marmelad
- färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur
- kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön
Vill du läsa mer om vad du kan tänka på vid kris och krig?
Här finns checklistor och råd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Coronaviruset, och oron, sprider sig världen över. I videon listar vi vanliga frågor och svar du förmodligen undrar över.
Mer: