Istället för att köpa färdigt bröd från mataffären kan du göra eget hemma – som dessutom inte behöver vara komplicerat, dyrt eller ta tid att laga. Att baka eget bröd kan dessutom vara mysigt och vem vet, det kanske blir en ny favorit?
Det finns många olika alternativ på bröd du kan göra hemma, det trendigaste receptet just nu är bananbröd, som du dessutom kan göra både glutenfritt och veganskt!
Recept på bananbröd
100 gram rumsvarmt smör
5 mogna bananer
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
2 dl socker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
1-2 dl hasselnötter (valfritt)
För en annorlunda smaksättning kan du ha i kanel. Det går även utmärkt att ha i riven choklad eller bär och äta brödet som fika, mums!
Så bakar du bananbröd
1. Sätt på ugnen på 200°C och smöra och mjöla en brödform.
2. Skala och mosa fyra stycken av bananerna – antingen med gaffel eller i mixer till en slät konstisens.
3. Vispa smör och socker med elvisp tills det blir poröst. Vispa sedan ner äggen och slutligen de mosade bananerna.
4. Blanda alla torra ingredienser och vänd sedan ner i smeten.
5. Häll smeten i brödformen och skala och dela en banan i mitten som du lägger uppåt på toppen av smeten (se bild ovan).
6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Låt brödet svalna och dela i skivor. Servera med valfria tillbehör, exempelvis som på ena bilden ovan eller med färskost och skivad banan, nutella eller ät brödet som det är!
Lycka till!
Ni har väl inte missat trenden med pizza gjord på knäckebröd? I videon nedan kan du spana in receptet, mums!
Mer:
5 lyxiga maträtter som är enkla att laga – och riktigt billiga