Ekonomi och pengar – 4 saker du och din partner måste prata om

Ekonomi partner
4 saker du och din partner måste prata om. - Foto: Foto: Milan Popovic & Nick Morrison/Unsplash
Dela på Pinterest
Hur pratar man med sin partner om pengar och vad ska man egentligen ta upp? Här är en lista med 4 tips från ekonomiexperten!

Det kan kännas jobbigt att ta upp frågor som rör pengar om man är i en relation men faktum är att det finns vissa frågor som man bara måste klargöra med sin partner. I en ny undersökning från Novus som ICA Banken beställt uppger var tionde person att de haft en relation som tagit slut där synen på pengar har varit den avgörande faktorn till uppbrottet. 

Här har Magnus Hjelmer, vardagsekonom på ICA Banken listat 4 tips på hur man pratar pengar med sin partner. 

1. "Vad är gemensamma kostnader och vad är inte?"

Viktigt i en relation är att dela upp och kartlägga vilka kostnader som är gemensammma och vilka som inte är det. Ställ er därför frågor som: "Hur mycket vill jag/vi lägga på just det här?". 

2. "Att dela lika är inte att dela jämnt"

Beroende på vad ni tjänar och vad ni har för utgifter bör ni dela upp dem procentuellt. Om en av er exempelvis tjänar 60 procent av er total inkomst bör den personen också betala 60 procent av utgifterna. Om läget ändras och en av er tjänar mer eller mindre bör ni då såklart fördela så ändringen är rätt rent procentuellt efter det. 

3. "Hur ska vi kompensera så det blir rätt?"

Om du eller din partner är borta från jobbet under en längre tid på grund av VAB, deltidsarbete eller föräldraledighet som är gemensamma orsaker men som kan fördelas mellan er, bör ni kompensera varandra med pensionsrätter. Detta kan ni läsa mer om på pensionsmyndigheten.se.

4. "Hur ska just vår framtid se ut?"

När ni ska prata om pengar och ekonomi får ni inte glömma det långsiktiga sparandet inför framtiden. Vad ska ni egentligen spara till? Vill ni köpa en sommarstuga eller har ni ett gemensamt intresse ni båda kan spendera pengar på senare? Oavsett vad ni drömmer om är det viktigt att prata om era framtidsmål och hur ni ska uppnå dem. 


Ekar plånboken tomt? Du är förmodligen inte ensam... Här listar vi 5 spartips för dig som vill spara pengar. Se mer i videon nedan. 

Mer: 

Vill du spara pengar? Då borde du följa dessa 8 steg

7 dåliga vanor som gör att dina pengar försvinner