6 poddar och dokumentärer om prostitution och sexköp

- Foto: Foto: Eugenio Marongiu/Shutterstock.com och Rosalind Chang/Unsplash
Dela på Pinterest
Sexköp och prostitution är ett ämne som ständigt diskuteras och uppmärksammas. Här är därför 6 tips på poddar och dokumentärer som handlar om just det!

1. "Den prostituerade flickan" - Verkligheten i P3

I avsnittet "Den prostituerade flickan" i podden Verkligheten i P3 får vi höra berättelsen om hur 25-åriga Amanda började sälja sex som 15-årig och hur det gick till för första gången. Hon berättar också om hur livet som prostituerad var och varför hon inte kunde sluta. 

2. "Män som köper sex" - SVT play

"Män som köper sex" är en dokumentärfilm i SVT play där filmskaparna går undercover för att ta reda på hur det går till när man köper sex. Vi får se allt ifrån hur sexköpen faktiskt går till, till hur ett möte planeras men även hur vanligt det är att män köper sex av barn. 

3. "Prostitution och den svenska porrindustrin" - Ångestpodden 

I avsnittet "Prostitution och den svenska porrindustrin" i Ångestpodden får vi bland annat höra Anna och Josefine från organisationen Talita som hjälper kvinnor ut ur prostitution. Avsnittet tar upp hur kvinnor tvingas sälja sina kroppar och men vi får också veta mer om hur den svenska porrindustrin bidrar till sexköpen och prostitutionen. 

4. "Kapten Klänning" - TV4 Play

I den svenska dokumentärserien "Kapten klänning" på TV4 Play får vi följa den före detta polischefen Göran Lindberg som utsatte unga flickor för grova sexuella övergrepp, våldtäkt och mycket mer. Dessutom förekommer en hel del sexköp och sexhandel. Dokumentärserien följer polis, åklagare och spaningsledare i deras plan att jaga fram bevisen som senare skulle döma Göran Lindberg till fängelse. 

5. "Sexhandel, prostituiton och trafficking" - Människorättspodden

I denna podd får vi veta mer om sexhandel, prostitution och trafficking från juristers synvinkel. Ruth Nordström och Rebecca Ahlstrand som båda två är jurister pratar om några av de fall där de har representerat offer för människohandel i asylprocesser. Dessutom får vi det berättat för oss hur det är att vara prostituerad som 16-årig. 

6. "Jasmina" i När livet vänder - SVT Play

I serien När livet vänder på SVT Play träffar programledaren Anja Kontor olika människor som tagit sig igenom svåra händelser i sina liv. I avsnitt 5 på säsong 7 av programmet möter hon den unga tjejen Jasmina som tidigare varit prostituerad. Hon berättar om verkligheten för prostituerade kvinnor, sin egen historia och mycket mer. 


Även om tunga ämnen som dessa är viktiga att ta del av kan det vara bra för huvudet att bryta av med något mer uppiggande. Här är därför 7 filmersom garanterat kommer få dig att fnissa lite extra. Se mer i videon nedan. 

Mer: 

5 instagramkonton om prostitution i Sverige