Det här är Tone Sekelius: "Jag är trans"

Nu berättar Youtubestjärnan om de tuffa åren i den egna dokumentären "Mitt namn är Tone". - Foto: Karin Törnblom/TT
Dela på Pinterest
Tone Sekelius har under många år inte känt sig bekväm i sig själv – och nu är hon redo att berätta varför. Den 21 februari 2021 kom hon ut som trans i en känslosam video. Nu kan du ta del av hennes resa i dokumentären “Hej mitt namn är Tone”.

Vem är Tone Sekelius?

Tone Sekelius är 23 år gammal och uppvuxen i Växjö där hennes mamma, pappa och syster fortfarande bor kvar. Numera bor Tone i Stockholm och driver sedan många år en av Sveriges största Youtube-kanaler. På plattformen hittar du allt från sminktips och skönhet till mer personliga videos där du kan följa hennes vardagsliv. Genom hennes Youtube-kanal har hon genom åren valt att dela med sin personliga resa då hon kom ut som homosexuell och själv varit öppen med det på sina kanaler.

Tone Sekelius karriär genom åren

Tone gick med på Youtube i maj 2015 och har sedan dess vuxit på plattformen i hög fart där hon numera har uppåt 300 tusen prenumeranter. Genom hennes färdigheter som sminkös har hon vunnit både Guldtuben för “Årets style” år 2016 och även “Årets style-video” 2017. Förutom glamorösa videos på Youtube har Tone även släppt egen musik. Hennes första singel “Awakening” kom ut 2017. Senare samma år släppte hon även låten “One More In The Crowd” som då kom att bli årets pridelåt. 

På hennes Youtube-kanal har även hon varit aktiv med att tala öppet kring HBTQI frågor och har delat med sig mycket av sin egen relation till ämnet, något som ledde till att hon fick ta emot priset för “årets HBTQ-youtuber” på QX-galan 2017.

Från Thomas till Tone

Den 21 februari 2021 släppte Tone en känslosam video på sin Youtube-kanal som bjöd på tårar och en stor bekännelse. I videon förklarar Tone att hon varit obekväm i sin kropp ända sedan hon var ung och att det varit svårt att ta sig an sanningen hon egentligen alltid vetat om sig själv. Med gråten i rösten berättar Tone att hon är trans och att hon det senaste året har kämpat med att acceptera den hon är. 

– Jag har känt så mycket skam och känner fortfarande så mycket skam inför det här. Även fast jag vet att det är den jag är, säger Tone med rösten tjock av gråt på Youtube.

Tårarna rinner nedför hennes kinder när hon berättar att kampen har präglat hennes liv sedan hon var 12 år.

– Jag har strävat efter ett kvinnligt ideal hela mitt liv och känt att min kropp är fel. Att känna att händer, fötter och min egen hud inte är jag, har varit så himla tufft, beskriver Tone i samma Youtube-klipp. 


Exflickvännen Clohé hjälpte henne acceptera sig själv

Tone berättar i videon att hon genom sitt tidigare förhållande med exflickvännen Clohé insåg det hon länge hade anat om sig själv. Clohé var även den första som fick veta om att hon var trans. 

– Vårt förhållande var väldigt kravlöst när det kommer könsidentiteter, speciellt när det bara var vi två. Men att jag märkte att människor runt omkring hela tiden lade en maskulin roll på mig, säger Tone. 

Nu vill hon berätta för världen

I videon delar Tone även med sig av hur det kändes när hon skulle komma ut som transperson för sin familj. Dagen innan resan hem till Växjö satt hon hemma och hade panik. I samma klipp berättar hon även om sin dåliga relation till alkohol det senaste året, något som har druckit för att dämpa sina känslor. 

Det är en lättad Tone som syns efter att hon har avslöjat sin “hemlighet” för familjen. Hon beskriver efteråt att hon har funnit mer ro i sig själv och att hon nu kan känna sig hoppfull och taggad inför framtiden. 

Thomas Sekelius: Hej, jag heter Tone 

Sedan i september 2020 har hon spelat in en dokumentär som berättar om hennes resa till att komma ut som trans. Hela dokumentären kan du se redan nu på Discovery+.

– Jag är redo att dela den jag är. Det är så trevligt att kunna säga säga: Hej, jag heter Tone.

Mer:

Polygami, polyamorös och öppet förhållande – vi reder ut begreppen

Vill du bli sexolog? Linn Heed berättar om det "heta" yrket

Psykologen: Så styr din personlighet vem du blir kär i