8 feministiska händelser vi minns från 2020

Idag är det den internationella kvinnodagen! - Foto: lindsey lamont/Unsplash
Dela på Pinterest
Idag är det internationella kvinnodagen! Än idag är världen långt ifrån jämställd, men med den här listan blir du påmind om de kvinnor och händelser från 2020 som bidragit till en mer likställd värld. Visste du det här?

Kvinnodagen är en viktig dag för att uppmärksamma ojämlikhet som finns i världen. Men det blir bättre – även om det tar tid. Dessa kvinnor och händelser är bara ett axplock på framsteg som gjorts under 2020. Listan kan säkerligen göras dubbelt så lång då det finns många fantastiska kvinnor där ute som varje dag kämpar för sina rättigheter, men här är några framsteg vi gjort!

Kamala Harris blev USA:s första kvinnliga vice president

Efter flera år med Trump som president blev tillslut Joe Biden vald. I och med det fick även USA en ny vice president – Kamala Harris. Hon är dessutom den första svarta vice presidenten någonsin. Det här visar på att det går, men det tar tid. 

Skottland erbjuder gratis mensskydd

Skottland blev det första landet att erbjuda gratis mensskydd till alla kvinnor. Skydden ska gå att hämta ut på apotek, fritidsgårdar och en del andra ställen. Enligt hjälporganisationen Plan International hade tio procent av flickorna i Storbritannien inte råd med skydd. Därför blir det nu mer tillgängligt för att unga tjejer och kvinnor att få tag på mensskydd gratis. 

Sudan förbjöd könsstympning

Enligt UNICEF könsstympas 3,9 miljoner flickor per år och i vissa fall leder det till att flickor dör. Hela 86,6 procent av alla kvinnor mellan 15-49 år har genomgått en könsstympning. Det ses därför nu som en kriminell handling i Sudan – ett bra steg för kvinnors rättigheter i landet. 

Lika lön för fotbollsspelare i Brasilien

Äntligen får damerna lika lön som herrarna i landslagen i Brasilien! Det borde vara en självklarhet att kvinnor och män ska få lika lön för lika arbete, men så ser det inte ut idag. Australien, Nya Zeeland och Norge är andra länder som tidigare infört lika lön för landslagen och nu hänger även Brasilien på det spåret och ger damerna den lönen de faktiskt förtjänar. 

Två kvinnor fick Nobelpriset i kemi

Emmanuelle Charpentier och Jennifer A Doudna var de första två kvinnorna som fick dela på priset i kemi 2020. De utvecklade gensaxen som gör att man kan ändra arvsmassan i alla levande slags organismer. Emmanuelle och Jennifer blev den sjätte och sjunde kvinnan att ta priset i kemi. Sedan Nobelpriset infördes 1901 har bara tio kvinnor fått pris i kemi respektive 178 män enligt SVT.

Första kvinnliga domaren i herrarnas Champions League

Stéphanie Frappart har blivit historisk två gånger då hon blev den första kvinnan att döma den europeiska Supercup-finalen och sedan herrarnas Champions Leauge-match. Det rapporterade Aftonbladet om. Hon dömer vanligtvis franska herrlag i Frankrike, men har nu även gjort avtryck i den stora fotbollsligan. Tess Olofsson blev även den första kvinnan att döma en Superettan-match här i Sverige. Succé!

Frankrike valde sin första transperson som borgmästare

I den franska staden Tilloy-lez-Marchiennes blev Marie Cau den första transpersonen att bli vald till borgmästare. I en intervju som publicerades på BBC har hon själv sagt att hon inte är någon aktivist inom området utan förklarar att hon blev vald utifrån hennes fokus på att förbättra hållbarheten och ekonomin i staden. Oavsett om staden bara består av drygt 600 invånare är det ett stort steg för transpersoner att bli accepterade i samhället. 

Första asiatiska kvinnan vann Golden Globe

Chloé Zhao var den andra kvinnan att vinna en Golden Globe för bästa regissör, och blev även historisk då hon blev den första asiatiska kvinnan att vinna, någonsin.

Foto: Tsuni / USA / Alamy/ Stella Pictures

Tack vare kvinnodagen så kan vi fortsätta belysa den ojämställdhet som fortfarande existerar och fortsätta kämpa för att det alltid ska vara en självklarhet för kvinnor att vara i stora och viktiga positioner runt om i världen. Heja oss! 

Läs mer: 

8 saker som hindrar kvinnor från att tjäna lika mycket pengar som män

25 feministiska och peppande citat!