Gin och tonic recept – 6 nya varianter på drinken

Goda recept på Gin och tonic-drinkar i sommar
Goda recept på Gin och tonic-drinkar i sommar - Foto: Schweppes
Dela på Pinterest
Vi säger hejdå till den klassiska GT:n! Här listar vi goda recept på Gin och tonic-drinkar (med nya smakkombinationer!).

Gin och tonic är en favoritdrink bland många, så varför inte prova på en ny variant av den klassiska GT:n?  

Gin och tonic recept – 6 goda smakkombinationer 

För sjätte året anordnas den populära tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic, och nu står det klart vilka recept som tagit sig till final. Här kan du få ta del av vinnarrecepten och själv börja blanda drinkarna hemma!

1. Gin och tonic recept – chili och jordgubb

Foto: Schweppes

Här möts het chili och söt jordgubbe i en dans med porlande tonic, is och gin.

Receptskapare: Curt Ericsson, 33 år från Stockholm
Sysselsättning: Bartender på Bank Hotel

Ingredienser:
Is
5 cl Tanqueray Mandarin Gin
2 cl Chili Syrup
8 cl Schweppes Tonic & Hibiscus
4 st Jordgubbar
Chilifrukt

Gör så här:
Fyll ett glas med is. Tillsätt gin och chilisyrup. Skär jordgubbarna och placera dem i glaset. Addera en sjättedels chilifrukt. Toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Hibiscus, rör sedan varsamt i glaset med barsked.

Ingredienser – chilisyrup
3 chilifrukter
5 dl socker
3,5 dl vatten

Gör så här:
Koka upp samtliga ingredienser under omrörning till dess att sockret smält. Sila av chilifrukten, låt svalna och förvara sedan i kylskåp.

2. Gin och tonic recept – melon, gurka och citron

Foto: Schweppes

Denna GT bjuder på en mix av sval melon, fräsch gurka och aromatisk citronmeliss. 

Receptskapare: Mimmi Arvidsson, 23 år från Göteborg
Sysselsättning: Bartender på Schnitzelplatz Lagerhuset

Ingredienser:
Is
5 cl Brygga Lilla London Gin
5 cl färskpressad, sötad juice av galiamelon
5 cl Schweppes Tonic & Twist of Lime
Citronmeliss
Galiamelon
Rosvatten
Ätbara blommor
Gurkskiva skuren på längden

Så gör du:
Placera en längdskuren gurkskiva längs glasets insida. Addera juice av galiamelon och fyll sedan upp glaset med is. Lägg i tre frysta melonkulor och blad av citronmeliss. Tillsätt gin och toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Twist of Lime. Spraya rosvatten i glasets öppning. Garnera med ett par ätbara blommor och citronmeliss.

Melonjuice:
Ingredienser
1 Galiamelon
5 dl Socker
5 dl Vatten

Så gör du:
Dela galiamelonen på mitten. Ena halvan skärs i bitar. Lägg bitarna i en kastrull ihop med vatten och socker, koka upp under omrörning till dess att sockret smält och melonen blivit mjuk. Ta från spisen och låt svalna, låt melonen ligga kvar i sockerlagen över natten. Sila ur melonen. Ta fram andra halvan av melonen och mixa ordentligt i en mixer. Tillsätt en halv dl av melonsockerlaget till den mixade melonen (smaka av så du får en fin sötma). Sila den färdiga juicen genom en finmaskig sil och därefter genom en silduk.

Ingredienser – melonkulor 
1 Galiamelon

Så gör du:
Gröp ur melonköttet med ett kuljärn så det formas. Frys in över natten.

3. Gin och tonic recept – smak av kokos

Foto: Schweppes

Med sin havsblå färg och sin distinkta smak av kokos är det nära till hands att minnas en solig dag på stranden.

Receptskapare: Roberto Escobar Rodriguez, 30 år från Solna
Sysselsättning: Bartender på Stockholm under stjärnorna

Ingredienser:
5 cl La Republica Amazonica Gin
2 cl Blue Coco Syrup
8 cl Schweppes Tonic & Twist of Lime
2 barskedar Cocos Tinture
Citronzest

Så gör du:
Fyll ett glas med is. Tillsätt gin, Blue Coco syrup och Cocos Tinture. Toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Twist of Lime. Garnera med citronzest.

Ingredienser – Blue Coco Syrup
10 cl kokosvatten
7 cl bianco vermouth (går även bra med vitt vin)
7 cl Shake it Mixers Blue Curacao
7 cl limejuice
2 nypor salt
2 dash absinth
10 cl kokosgrädde

Så gör du:
Blanda alla ingredienser förutom kokosgrädden. Häll sedan mixen i kokosgrädden (denna kommer att göra så att ingredienserna skär sig). Låt stå i ca 2h. Filtrera blandningen genom ett kaffefilter. Mixen kommer nu att vara genomskinlig, sila, häll upp i en flaska och förvara i kylen.

Ingredienser – Cocos Tincture
10 cl vodka, rom eller gin med ca 50% eller mer i alkoholhalt
3 matskedar kokosolja

Så gör du:
Värm upp kokosoljan tills den är helt flytande. Häll oljan och spriten i en burk och låt stå i ca 8h. Skaka burken då och då. Lägg sedan burken i frysen och låt stå i ca 24h. Ta ut burken. Fettet från kokosoljan kommer nu att ha fryst och spriten kommer att ha fått smaken av kokos. Sila upp vätskan och förvara i en flaska.

4. Gin och tonic recept – ingefära och apelsin

Foto: Schweppes

En GT som tar fram smakerna av pepprig tonic, ingefära, vanilj och apelsin.
 
Receptskapare: William Prytz, 26 år från Motala
Sysselsättning: Kock

Ingredienser:
Is
5 cl Sorgin Yellow
1 cl Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj
10 cl Schweppes Tonic & Pink Pepper
Apelsinzest
Torkad apelsin

Så gör du:
Fyll glaset till hälften med is. Tillsätt gin och sockerlag. Rör försiktigt ett par varv med barsked. Toppa upp med Schweppes Tonic & Pink Pepper. Garnera med en remsa apelsinzest och en torkad apelsinskiva.

Ingredienser – sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj
7 gram färsk ingefära
1 dl socker
1 dl vatten
1 vaniljstång

Så gör du:
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna. Riv skalad färsk ingefära. Värm upp vatten tillsammans med socker så att sockret löser upp sig. Sockerlagen får inte koka. Tillsätt ingefära, vaniljfrön och vaniljstång när temperaturen på sockerlagen är under 75 grader. Låt dra i 1,5 - 2 timmar. Sila av genom en finmaskig sil och häll upp på flaska (vaniljfrön ska komma med). 

Ingredienser – torkad apelsin 
1 ekologisk apelsin

Så gör du:
Skölj apelsinen och torka torr. Skiva så tunt du kan. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och torka på cirka 75 grader i 4-5 timmar, eller tills helt torkade. Ta bort från bakplåtspappret innan dem svalnar. 

5. Gin och tonic recept – rabarber och Earl-Grey

Foto: Schweppes

Denna GT bjuder på en stor dos personlighet i sin blandning av blommig tonic, syrlig rabarber och Earl-Grey infuserad gin. 
 
Receptskapare: Kajsa Thelander, 32 år från Sundbyberg
Sysselsättning: Bokningskoordinator

Ingredienser:
Is
4 cl Hernö Old Tom med Earl Grey
8 cl Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus
1 cl Råsaft av rabarber
Rabarber

Så gör du:
Låt en påse med Earl Grey te dra i några minuter i ginen. Ta fram ett glas och fyll det med is, varvat med tunt skuren rabarber. Tillsätt te-infuserad gin och råsaft av rabarber.  Toppa glaset med tonic. Garnera med en skuren rabarberstav.

Ingredienser – råsaft av rabarber
3 stjälkar rabarber

Så gör du:
Dra bort det yttersta skalet på rabarberstjälken med hjälp av en kniv. Skär sedan stjälken i bitar och kläm ur saften.

6. Gin och tonic recept – citron och rosépeppar

Foto: Schweppes

Den här GT:n ger dig en spännande blandning av rosépeppar, läskande tonic, citron och Himalayasalt. 

Receptskapare: Niklas Sandström, 55 år från Malmö
Sysselsättning: Art director

Ingredienser:
Is
5 cl Granskottsinfuserad gin 
10 cl Schweppes Tonic & Pink Pepper
Rosépepparsalt
Juice från en citron

Så gör du:
Häll citronjuice på ett fat och rosépepparsalt på ett annat. Ta fram ett glas och doppa kanten på glaset i citronjuicen och därefter i rosépepparsaltet, så du får en fin frostad kant. Fyll glaset med mycket is. Tillsätt granskottsinfuserad gin och toppa upp med Schweppes Tonic & Pink Pepper.

Ingredienser – granskottsinfuserad Gin
2,5 cl nyplockade granskott
5 cl Tanqueray London Dry Gin

Så gör du:
Blanda granskott och gin i en burk med lock. Låt stå svalt i 24h. Sila av och häll över vätskan i en ren behållare.

Ingredienser – rosépepparsalt
Himalayasalt
Rosépeppar

Så gör du:
Häll lika delar Himalayasalt och rosépeppar i en mortel och stöt tills kryddorna är finfördelade.

Artikelbild: Schweppes

Mer:

Solero drink – så gör du trendiga Tiktok-drinken i sommar