Barnmorskan: Illaluktande underliv? Det här kan det bero på

Illaluktande underliv
Illaluktande underliv kan bero på bakteriell vaginos. - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Känner du en illaluktande doft från ditt underliv? Det finns flera tänkbara orsaker till problemet. Vi har tagit hjälp av vår barnmorska Rebecca!

Artikeln innehåller reklamlänkar.

Varför får man egentligen illaluktande underliv? Den vanligaste orsaken är att det har blivit obalans bland bakterierna i underlivet. Då brukar man tala om bakteriell vaginos. Det vanligaste symptomet är just flytningar som luktar illa – men lugn, det finns läkemedel som hjälper dig att få bort symptomen.

– Om en person med vagina får illaluktande underliv handlar det ofta om en obalans i bakteriefloran. Exempelvis bakteriell vaginos, då får man illaluktande flytningar och flytningarna kan även ändra färg och bli gråaktiga eller gula. Oftast luktar det mer precis efter mens eller efter omslutande samlag. 

För att få bukt med bakteriell vaginos behöver man dock kontakta vården.

– Det finns inga receptfria läkemedel mot bakteriell vaginos, utan man måste gå till en gynekolog och få antibiotika utskrivet, säger Rebecca Nilsson som är legitimerad barnmorska.

Hur ska underlivet lukta normalt sätt?

– Ett underliv ska såklart inte lukta illa eller äckligt, men det är inte luktfritt. Underliv, både vaginor och penisar luktar. Det är inte konstigare än så. Det ska inte heller dofta rosor, det är viktigt att normalisera den naturliga doften. Det naturliga pH-värdet i slidan är surt och därför är lukten också lite syrlig, det är helt normalt och ska vara så.

Om man har illaluktande underliv men inga flytningar, vad kan det bero på? Barnmorskan Rebecca förklarar att det finns bakterier i vaginan naturligt, mestadels mjölksyrabakterier som gör att pH-värdet är surt. 

– Om det blir en rubbning i den balansen så kan underlivet börja lukta illa. Oftast beror det på bakteriell vaginos, det kan ge flytningar men många har det utan några andra symtom än dålig lukt.

Illaluktande underliv innan mens?

Har du känt att du har fått illaluktande underliv precis innan det är dags för lingonveckan? 

– Det kan bero på illaluktande flytningar på grund av bakteriell vaginos. Men det kan också vara att man har lite ökade flytningar precis innan mens och flytningar kan lukta lite syrligt, det är naturligt. Många har en skev bild av hur ett underliv ska lukta. Men om underlivet och flytningarna verkligen luktar illa ska man såklart kolla upp det, säger barnmorskan.

Läs också: Därför kan det göra ont när du har sex – 5 anledningar

Intimdeodorant – bra eller dåligt?

Intimdeo har på senare år blivit populärt och används av flera unga tjejer för att lukta gott och fräscht i underlivet. Men vad tycker barnmorskan om det?

– Jag kan absolut förstå att man vill dofta gott. Med det sagt så är det också viktigt att normalisera och acceptera underlivets naturliga doft. Det är stor press, framför allt på unga tjejer och kvinnor att inte dofta underliv, utan parfym. Av den anledningen kan jag tycka att man kanske ska avstå intimdeo. 

Men om man nu ska använda någon slags doft i underlivet är det bättre att använda en anpassad sådan, menar barnmorskan.

– Jag vet att det finns produkter på marknaden som har ett pH-värde som matchar underlivets naturliga som inte ska störa pH-balansen. Det är såklart upp till var och en att själv bestämma över sitt underliv, säger hon.

Deo spray. Köp här för 69 kronor.

Deo spray från Deodoc. Köp här för 179 kronor.

Intimtvätt. Köp här för 159 kronor.

Vad kan man göra om man har illaluktande underliv?

– Det beror såklart på vad det beror på. Om det är en bakteriell vaginos behöver man äta antibiotika och då behöver man träffa en gynekolog. Det kan också bero på att man tvättar sig med tvål vilket rubbar pH balansen, när det då börjar lukta så tvättar man sig mer och det blir som en ond cirkel. 

Tvätta bara med ljummet vatten och eventuellt en oparfymerad olja eller liknande. 

– Det behövs inte mer än så. Vänj dig också vid ditt underlivs naturliga doft och försök inte tvätta bort den med parfymerad tvål för att lukta rosor. Ett underliv ska inte lukta rosor, säger barnmorskan.

Kan det vara farligt med illaluktande doft?

– Nej, det är väldigt ovanligt att det skulle bero på något farligt. I sällsynta fall kan det bero på cancer, exempelvis livmoderhalscancer eller peniscancer, men det är som sagt väldigt ovanligt. Det är alltid bra att kolla upp sina illaluktande flytningar för att vara på den säkra sidan, förklarar barnmorskan.

Läs också: Allt om ägglossning och flytning – barnmorskan svarar

Illaluktande underliv män – vad beror det på?

Ja, personer med penis kan också få illaluktande underliv och flytningar. Om man får flytningar från penis beror det ofta på en könssjukdom, exempelvis gonorré eller klamydia. Barnmorskan Rebecca förklarar även att dessa flytningar kan lukta illa. 

– Annars kan dålig lukt bero på att man tvättar sin penis för sällan eller för ofta. Om man tvättar ofta med tvål på ollonet kan det torka ut och göra att huden producerar extra mycket talg under förhuden. Talg är det som bildas för att hålla huden mjuk men om det blir för mycket som samlas under förhuden så kan det lukta illa, det brukar kallas för flens eller smegma. 

Om man har mycket sådant som också luktar illa kan det alltså bero på att man tvättar med tvål. Då tipsar barnmorskan att man ska man sluta med det och bara tvätta med ljummet vatten. 

– Man kan såklart vända sig till en ungdomsmottagning eller mansmottagning eller liknande om man är orolig, avslutar hon.


Artikelbild: Pexels

Mer: 

Mensvärk utan mens – hur länge och varför? Barnmorskan svarar