Allt om ägglossning och flytning – barnmorskan svarar

Ägglossning och flytningar
Hur ser flytningarna ut under ägglossning? Finns det klumpar? - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Har du ägglossning och upplever klumpar i flytningen eller att den är rosa eller genomskinlig? När släpper ägget egentligen? Här går barnmorskan igenom allt du behöver veta.

Ägglossning eller mens, hur vet man? Rebecca, legitimerad barnmorska, förklarar till Modette att ägglossningen kommer cirka två veckor innan nästa mens. 

– Så om du har en regelbunden cykel på 28 dagar så kommer ägglossningen någon gång i mitten. Alla har dock inte regelbunden mens och då kan det vara svårare att veta exakt när man har ägglossning, säger hon.

Läs också: Mensvärk en vecka innan mens? Här svarar barnmorskan på frågor

Klumpar i flytningar vid ägglossning?

Flytningar kan se olika ut och ibland kan man uppleva att det är klumpar i flytningarna. Vad betyder det?

– Tiden innan ägglossningen brukar flytningarna ofta vara lite tjockare och vita, eventuellt att det kan upplevas som klumpar. När ägglossningen sker blir flytningarna mer genomskinliga, som rå äggvita. Det brukar inte vara klumpar i den typen av flytningar och är det så kan det bero på något annat, exempelvis kan en svampinfektion ge gryniga flytningar, säger barnmorskan Rebecca.

När släpper ägget vid ägglossningen? 

När ägget släpper vid ägglossningen är individuellt och kan skilja sig lite från månad till månad.

– Det är ett komplext samspel av hormoner som leder till att ägglossning sker. Generellt brukar man säga att ägget lossnar någon gång mellan 12-16 dagar innan nästa mens. Har man en regelbunden cykel är det lätt att räkna ut att det är ungefär i mitten av cykeln, men har man inte det eller har en längre cykel på 35 dagar så sker ägglossningen närmre nästa men än i mitten.

Läs också: Mensvärk och gravid? Det här betyder det

Foto: Aleksey Boyko/ Shutterstock

Men tillbaka till flytningarna! Så här svarar barnmorskan Rebecca på några av de mest googlade frågorna.

1. Blod i flytningarna vid ägglossning?

– Det är helt normalt att det kan komma en lite blodblandad flytning i samband med ägglossning.

2. Genomskinlig flytning vid ägglossning? 

– De typiska ägglossningsflytningarna är just genomskinliga. Livmoderhalssekretet ändras för att det ska vara lättare för spermierna att simma in och befrukta ägget. Den flytningen brukar många likna vid rå äggvita och det kan kännas lite halt när man torkar sig med pappret på toaletten. Inget konstigt alls och ett bra sätt att känna igen när man är som mest fertil för att undvika eller få till en graviditet, förklarar barnmorskan Rebecca.

3. Tjock flytning vid ägglossning? 

– Det beror på vad man menar med tjock. En tjock genomskinlig och trådig flytning betyder ägglossning. Om man tar med två fingar vid slidöppningen och samlar upp lite flytning kan man testa genom att sätta ihop tummen och pekfingret för att sedan sära på fingrarna. Om flytningen “följer med” och är seg och trådig, som rå äggvita, då har du ägglossning. En vitaktig tjockare flytning innebär att det sannolikt inte är ägglossning ännu, eller att den redan är förbi.

4. Rosa flytning vid ägglossning? 

– Rosa flytningar innebär blod, det är helt normalt att det kommer en liten blödning i samband med ägglossningen, säger barnmorskan.

Om man inte har haft mens på länge (till exempel på grund av p-piller) och får flytningar, hur vet man om det är ägglossning eller mens?

– Om man äter p-piller så har man ingen ägglossning alls, det påverkar också flytningarna så de blir sega och tjocka för att spermierna inte ska kunna simma in i livmodern. Flytningar har man alltså ändå, även om man äter p-piller. Om man däremot får en blodblandad flytning så kan det bero på en genombrottsblödning. Då kan man sluta ta sina p-piller i fyra dagar eller äta sina sockerpiller, för att sedan fortsätta på en ny karta precis som vanligt.

Så vad är en genombrottsblödning?

– När man äter p-piller så har man ingen ägglossning och inte heller en riktig mens. Varje månad kan man välja att äta sina sockerpiller för att få en mensliknande blödning, men man kan också välja att skippa den och direkt börja på en ny karta. Det brukar kallas att man äter ihop sina kartor för att slippa ha “mens”. 

Hon förklarar vidare.

– Hur länge man kan göra det utan att få en blödning är olika, vissa kan äta två kartor medan andra kan äta flera. Förr eller senare kommer det en liten blödning, det är den som kallas för genombrottsblödning, berättar barnmorskan Rebecca.

Mer:

Vad hjälper mot mensvärk? Otippat knep du troligen inte provat

Artikelbild: Pexels