Mensvärk en vecka innan mens? Här svarar barnmorskan på frågor

Mensvärk en vecka innan mens
Mensvärk en vecka innan mens kan bero på att du är gravid, har ägglossningssmärtor, PCOS eller endometrios - Foto: Mr.Thanathip Phatraiwat/ Shutterstock
Dela på Pinterest
Mensvärk kommer ibland en vecka före mensen, men vad är orsakerna till det? Här reder vi ut alla frågor och svar med hjälp av barnmorskan Rebecca.

Mensvärk kan komma plötsligt och ibland dyker den upp veckan innan mens. Känner du igen dig? Orsakerna kan vara många, men hur ska man egentligen tänka? Är det tecken på tidig graviditet? Bör man vara orolig? Kan det vara endometrios? Här reder vi ut allt med hjälp av vår barnmorska Rebecca!

Läs också: Vad hjälper mot mensvärk? Otippat knep du troligen inte provat

Mensvärk en vecka före mens – se vanliga frågor och svar

Varför får man mensvärk en vecka innan mens?

Det kan bero på:

  • Ägglossningssmärtor
  • PCOS
  • Endometrios
  • Graviditet

– Det kan exempelvis vara ägglossningen som kommer senare, en del har väldigt ont av sin ägglossning. Ägglossningssmärtor kan hålla i sig allt från någon timme till några dagar. Det kan också bero på cystor på äggstockarna som vid PCOS (polycystiska ovarier). Då brukar man också ha oregelbunden mens eller ibland ingen mens alls. Endometrios är också en anledning till att få mensvärk även om man inte har mens. Det kan också bero på graviditet, så om smärtan håller i sig men om mensen uteblir – ta ett test!

Vilka vanliga symptom brukar uppstå?

– Mensvärk varierar väldigt mycket från person till person men vanligast är att ha ont i nedre delen av magen där livmodern sitter, eller bak i ryggen. Det kan också stråla ner i ljumskarna och bak i låren. 

Hur mycket mensvärk är normalt?

– Återigen det varierar väldigt mycket, en del känner inget alls medan andra måste sjukskriva sig och vara sängliggande de första dagarna på mensen varje månad. Jag tycker inte att man ska normalisera att behöva vara sjukskriven på grund av sin mens, har man så ont ska man kunna få hjälp av sjukvården. Jag vill inte säga att det är onormalt att ha så ont, för det är tyvärr vanligt, men man ska inte behöva ha så jobbigt varje månad. 

Vanlig mensvärk eller endometrios – hur vet man skillnaden?

– Det kan man inte alltid veta, ibland på man gå på symptombilden och tyvärr kan det vara svårt att få rätt hjälp som ung person med svåra menssmärtor. Det finns däremot hjälp att få och om man testat alla tips och knep och de receptfria läkemedel som finns på marknaden tycker jag man ska ta kontakt med sjukvården för vidare utredning och hjälp. 

Kan kraftig mensvärk en vecka innan mens vara tecken på att man är gravid eller tidig graviditet?

– Ja det kan det absolut och det finns all anledning att ta ett graviditetstest vid tiden för beräknad mens om mensen inte kommer. Om mensen däremot kommer så kan man vara lugn. 

Läs också: 9 anledningar till varför din mens uteblir – utan att du är gravid

Bör man vara orolig om man har kraftig mensvärk?

– Nej, risken att det beror på något allvarligt är väldigt liten. Men återigen, man ska inte normalisera att gå runt och ha ont så om det är ett problem eller du själv känner en oro prata med en barnmorska eller gynekolog. 

När ska man kontakta en barnmorska eller ta hjälp?

– Om man testat alla smärtlindrande metoder som finns men inte blir hjälpt. Eller om man vid varje mens har så ont att man är begränsad i sitt vardagliga liv. 

Artikelbild: Mr.Thanathip Phatraiwat/ Shutterstock

Mer:

Därför kan det göra ont när du har sex – 5 anledningar

Nej, tjejer – kopparspiralen ska inte göra ont