Hur luktar ett friskt underliv? Barnmorskan förklarar!

Hur luktar ett friskt underliv?
Hur luktar ett friskt underliv? Det naturliga pH-värdet i slidan är surt - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Känner du en syrlig doft från underlivet? Det är helt normalt! Här förklarar barnmorskan hur ett friskt underliv kan lukta.

"Varför luktar mitt underliv?". Det är en vanlig fråga som många barnmorskor får besvara. Undrar du samma sak? Här förklarar vår barnmorska Rebecca allt!

Hur luktar ett friskt underliv?

Inte som på rosor! Ett underliv ska såklart inte lukta illa eller äckligt, men det är inte luktfritt. 

– Underliv, både vaginor och penisar luktar. Det är inte konstigare än så. Det ska inte heller dofta rosor, det är viktigt att normalisera den naturliga doften. Det naturliga pH-värdet i slidan är surt och därför är lukten också lite syrlig, det är helt normalt och ska vara så, säger barnmorskan Rebecca till Modette.

Läs också: Mensvärk utan mens – hur länge och varför? Barnmorskan svarar

Syrlig doft i underlivet

Kanske har du upplevt att ditt underliv har en syrlig doft? Det är alltså fullt naturligt. Om du däremot upplever en illaluktande doft kan du ha fått bakteriell vaginos.  

– Om en person med vagina får illaluktande underliv handlar det ofta om en obalans i bakteriefloran. Då får man illaluktande flytningar och flytningarna kan även ändra färg och bli gråaktiga eller gula. Oftast luktar det mer precis efter mens eller efter omslutande samlag. 

Anar du att det rör sig om bakteriell vaginos? Då måste du gå till en gynekolog för att få behandling med antibiotika.

Läs också: Barnmorskan: Illaluktande underliv? Det här kan det bero på

Artikelbild: Pexels